ßßß Cookit - przepis na Drobiowe kieszonki z bazylią

Drobiowe kieszonki z bazylią

nazwa

Wykonanie

Sposób na smaczne i szybkie jedzonko. Bardzo efektownie wygląda na stole a więc proponuję zrobić na imprezę rodzinną. :) Jeśli lubicie dodatek ziół to możecie użyć jakich tylko chcecie , z każdym będzie smakowało wykwintnie.
Składniki : dla 4 osób
pierś podwójna z kurczaka
1 łyżka suszonej bazylii
1 kulka mozzarelli
1 jajko
3 łyżki bułki tartej do panierowania
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części.
Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony.
Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części.
Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli.
Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły.
Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/01/drobiowe-kieszonki-z-bazylia.html