Wykonanie
Składniki3 porcje1/2 średniej
cebuli500 ml
przecieru pomidorowego500 g
cukinii1
jajko1 łyżka
mąki4 łyżki
bułki tartej150 g
miękkiego sera (np.
mozzarella)
oliwa lub
olej roślinnysól,
pieprz,
suszone oreganoświeża
bazyliaPrzygotowanieSos:
cebulę drobno posiekać i zeszklić w garnku na
oliwie. Dodać
przecier pomidorowy, doprawić kilkoma listkami
bazylii,
solą,
pieprzem i
suszonym oregano. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Cukinię umyć i pokroić na plasterki (ok. 1 cm), doprawić
solą, oprószyć
mąką oraz obtoczyć w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Na większej patelni rozgrzać
oliwę, plasterki
cukinii podsmażyć z obu stron na złoty kolor.Piekarnik nagrzać do 180 st. C . Na dno formy żaroodpornej włożyć niewielką ilość
sosu pomidorowego, ułożyć plasterki
cukinii, rozłożyć resztę sosu i drugą warstwę
cukinii. Wierzch przykryć
serem (tartym lub plasterkami) i zapiekać ok. 25 minut (jeśli
ser zacznie za bardzo się rumienić zapiekankę przykryć folią aluminiową). Podawać ze świeżą
bazylią.