ßßß Cookit - przepis na Włoska zapiekanka z bakłażana

Włoska zapiekanka z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Składniki na 2 duże porcje:
1 bakłażan
3 pomidory
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
4 łyżki startego parmezanu
około 1 szkalnki startej mozzarelli
2 garści pokrojonej bazylii
1 duże jajo
szczypta soli
olej
Bakłażana należy umyć, pokroić w plastry (grubość około 1 cm) posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie umyć plastry bakłażana i dokładnie osuszyć.
Do miski wybić jajo i rozkłócić. Dodać sól. Na płaskim talerzu zmieszać mąkę z parmezanem. Na patelni rozgrzać olej. Plastry bakłażana pojedynczo obtaczać najpierw w jajku, później w mieszance maki z serem i smażyć na rumiano na patelni. Po usmażeniu odkładać na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry.
W naczyniu żaroodpornym układać zapiekankę warstwami: najpierw połowę usmażonych bakłażanów
następnie połowę pomidorów, które można trochę posolić
na pomidory wykładamy jedną garść bazylii
i połowę sera mozzarella
U mnie wyszły dwie warstwy. Jeśli macie mniejsze naczynie podzielcie składniki na 3 części i zróbcie trzy warstwy. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut - do zarumienienia sera.
Zapiekanka rozpływa się w ustach, a przepis (co prawda trochę zmodyfikowany o mąkę pełnoziarnistą) posiadam od koleżanki, która pochodzi z Włoch. Smacznego!
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/07/woska-zapiekanka-z-bakazana.html