Wykonanie
Składniki na 2 duże porcje:1
bakłażan3
pomidory4 łyżki
mąki pełnoziarnistej4 łyżki startego
parmezanuokoło 1 szkalnki startej
mozzarelli2 garści pokrojonej
bazylii1 duże
jajoszczypta
soliolejBakłażana należy umyć, pokroić w plastry (grubość około 1 cm) posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie umyć plastry
bakłażana i dokładnie osuszyć.Do miski wybić
jajo i rozkłócić. Dodać
sól. Na płaskim talerzu zmieszać
mąkę z
parmezanem. Na patelni rozgrzać
olej. Plastry
bakłażana pojedynczo obtaczać najpierw w
jajku, później w mieszance
maki z
serem i smażyć na rumiano na patelni. Po usmażeniu odkładać na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry.W naczyniu żaroodpornym układać zapiekankę warstwami: najpierw połowę usmażonych
bakłażanównastępnie połowę
pomidorów, które można trochę posolić
na
pomidory wykładamy jedną garść
bazyliii połowę
sera mozzarellaU mnie wyszły dwie warstwy. Jeśli macie mniejsze naczynie podzielcie składniki na 3 części i zróbcie trzy warstwy. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut - do zarumienienia
sera.Zapiekanka rozpływa się w ustach, a przepis (co prawda trochę zmodyfikowany o
mąkę pełnoziarnistą) posiadam od koleżanki, która pochodzi z Włoch. Smacznego!