Wykonanie
Składniki1 i 1/2 szklanki
maku (lub 500 g gotowej masy makowej)50 g
oleju kokosowego extra vergine2 duże
banany2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
wiórków kokosowych3 łyżki mielonych
migdałów1/2 szklanki
rodzynek3/4 szklanki
wiśni (dowolnych, z
syropu,
nalewki, z kompotu)50 g ciemnej
czekolady2 łyżki
likieru migdałowego amaretto + 2 łyżki
likieru pomarańczowego (lub po pół łyżczki
aromatów migdałowego i
pomarańczowego)PrzygotowanieSuchy
mak wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wrzącej
wody i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż cały płyn będzie wchłonięty. Następnie dokładnie zmiksować ręcznym blenderem (żyrafą) lub w melakserze, w razie potrzeby należy odparować resztę
wody na małym ogniu, co chwilę mieszając. Najlepiej jednak
mak odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa z sitkiem o małych oczkach. Można też zmielić
mak w thermomixie lub użyć gotowej masy makowej.Do zmielonego
maku lub masy makowej dodać
olej kokosowy, wymieszać. Obrane
banany skropić
sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem lub zgrubnie zmiksować blenderem na puree, wymieszać z
makiem. Dodać
wiórki kokosowe i mielone
migdały (do gotowej masy makowej należy dać ich 2 x więcej) oraz
rodzynki,
wiśnie, startą
czekoladę,
likiery. Wszystko wymieszać. Masę spróbować i dosłodzić (
miodem,
syropem klonowym,
ksylitolem lub
cukrem).Dno tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . Piec przez ok. 40 minut aż makowiec będzie sztywny. Ostudzić i odstawić na noc bez przykrycia w temp. pokojowej.Propozycja podania
Cukier puder lub p o lewa czekoladowa (50 g
czekolady deserowej połamać na kosteczki i rozpuszczać razem z 50 ml
mleka kokosowego cały czas mieszając) lub polewa karmelowa na
mleku kokosowym (1/4 szklanki
cukru wsypać do garnka, rozprowadzić po całej powierzchi i podgrzewać bez mieszania aż się rozpuści i będzie mocno brązowy, zacznie się też dymić. Wlać 150 ml
mleka kokosowego i gotować aż skarmelizowany
cukier się rozpuści, w międzyczasie cały czas mieszając. Pogotować ok. 5 minut. Na koniec dodać uprażone 50 g
orzechów np. ziemne, pekan, włoskie. Przed użyciem masę ostudzić).