Wykonanie
Wegański chlebek
bananowy traktuję jak złoto w mojej kuchni. Najlepszy deser, pyszna przekąska, poczęstunek dla gości czy podwieczorek dla Basi. Pożywny, przepyszny i całkiem zdrowy. Były tygodnie gdy robiłam go codziennie. Swoją
słodycz zawdzięcza temu, że składa się głównie z
bananów, pamiętajcie, żeby wybierać takie bardzo dojrzałe, piegowate i miękkie ;)Kiedyś nie przepadałam za
chlebkiem bananowym, teraz jednak poluję na przecenione Bio
banany zawsze gdy jestem w sklepie. Odkryłam też, że chlebek ma magiczną moc pocieszania, więc jeśli Wam smutno, albo znacie kogoś kto mógłby
mieć lepszy humor to upieczcie mu ten chlebek. Efekt gwarantowany!Chlebek
bananowy – skład (1 mała keksówka):4 dojrzałe
banany,2 łyżku
oleju kokosowego,1 łyżeczka
soku z cytryny,skórka i sok z 1
pomarańczy (opcjonalnie),1,5 szklanki
mąki orkiszowej (lub owsianej lub mieszanki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej w równych proporcjach),1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,4 łyżki
cukru kokosowego,szczypta
soli,50g
gorzkiej czekolady (lub
groszków czekoladowych).
Banany rozdrobnić widelcem w dużej misce, dodać
olej,
sok z cytryny i skórkę oraz sok z
pomarańczy. Całość wymieszać.W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki, następnie przesypać je do mokrych i wymieszać jedynie do połączenia.
Czekoladę drobno posiekać, zostawić część do posypania z wierzchu. Wmieszać
czekoladę w ciasto i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałą
czekoladą*.Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec przez 45-55minut, sprawdzając stopień zarumienienia już po 40minutach.Po wyjęciu studzić chlebek
bananowy na kratce.*Można zrezygnować z
czekolady i posypać wierzch 2 łyżkami
cukru kokosowego i garścią
orzechów pekan (one wspaniale się przypiekają! Piekarnik zmienia całkowicie ich oblicze).
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2017-11-06Czas przygotowania10MCzas gotowania50MCałkowity czas1H5MŚrednia ocena5na podstawie 11 ocen