Wykonanie
Babka, która może jednocześnie spełniać rolę makowca czy keksu. Wypełniona po brzegi
migdałami i
makiem z lekką nutką
amatetto. Pyszna, puszysta. Idealna na Świąteczny stół. Przepis z bloga Addio
pomidory .
Składniki :100 g
suszonych moreli ( w oryginale
żurawina, można użyć również
rodzynek,
śliwek itp. )80 g
wiórków kokosowych6 małych jaj145 g drobno posiekanych
migdałów bez skórki135 g
białej czekolady150 ml
oleju5 łyżek
Amaretto150 ml
mleka200 g
maku65 g mielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczenia95 g
cukru pudruW misce łączymy ze sobą
migdały posiekane i mielone,
wiórki kokosowe i proszek. Odstawiamy.
Morele tniemy na mniejsze kawałki. Jeśli nie są bardzo suche to zalewamy od razu
Amaretto i odstawiamy. Jesli jednak są mocno wysuszone zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, odcedzami i zalewamy
amaretto, odstawiamy. Ta sama metoda tyczy się innych
suszonych owoców, natomiast
żurawinę i
rodzynki zawsze należy zalać najpierw wrzątkiem.W niewielkim radelku na malutkim ogniu rozpuszczamy
białą czekoladę z
olejem.W tym samym czasie na gaz wstawiamy
mleko, kiedy bdzie gorące wsypujemy
mak i chwilę gotujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy
czekoladę z
olejem, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ucieramy dodając stopniowo
cukier na jasną puszystą masę. Osobno
białka ubijamy na sztywną pianę.Do
żółtek stopniowo wlewamy
mak z
oeljem i
czekoladą, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Następnie dodajemy namoczone
suszone owoce i suche składniki. Mieszamy aż składniki dobrze się połaczą. Na końcu deliaknie i stopniowo wmieszać ubite
białka.Ciasto przelewamy do duzej formy z kominem. Pieczemy w temp. 175°C przez 35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tak babkę na kilka minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Babkę można posypać
cukrem pudrem lub zrobić polewę z
białej czekolady i
amaretto.Smacznego :)