ßßß Cookit - przepis na Migdałowa babka z makiem, bez mąki

Migdałowa babka z makiem, bez mąki

nazwa

Wykonanie

Babka, która może jednocześnie spełniać rolę makowca czy keksu. Wypełniona po brzegi migdałami i makiem z lekką nutką amatetto. Pyszna, puszysta. Idealna na Świąteczny stół. Przepis z bloga Addio pomidory .
Składniki :
100 g suszonych moreli ( w oryginale żurawina, można użyć również rodzynek, śliwek itp. )
80 g wiórków kokosowych
6 małych jaj
145 g drobno posiekanych migdałów bez skórki
135 g białej czekolady
150 ml oleju
5 łyżek Amaretto
150 ml mleka
200 g maku
65 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
95 g cukru pudru
W misce łączymy ze sobą migdały posiekane i mielone, wiórki kokosowe i proszek. Odstawiamy.
Morele tniemy na mniejsze kawałki. Jeśli nie są bardzo suche to zalewamy od razu Amaretto i odstawiamy. Jesli jednak są mocno wysuszone zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, odcedzami i zalewamy amaretto, odstawiamy. Ta sama metoda tyczy się innych suszonych owoców, natomiast żurawinę i rodzynki zawsze należy zalać najpierw wrzątkiem.
W niewielkim radelku na malutkim ogniu rozpuszczamy białą czekoladę z olejem.
W tym samym czasie na gaz wstawiamy mleko, kiedy bdzie gorące wsypujemy mak i chwilę gotujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy czekoladę z olejem, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy dodając stopniowo cukier na jasną puszystą masę. Osobno białka ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek stopniowo wlewamy mak z oeljem i czekoladą, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Następnie dodajemy namoczone suszone owoce i suche składniki. Mieszamy aż składniki dobrze się połaczą. Na końcu deliaknie i stopniowo wmieszać ubite białka.
Ciasto przelewamy do duzej formy z kominem. Pieczemy w temp. 175°C przez 35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tak babkę na kilka minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Babkę można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę z białej czekolady i amaretto.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/03/Migdalowa-babka-z-makiem-bez-maki.html