Wykonanie
Pyszne kuleczki dla osób uwielbiających
kokos ..Ja do tych osób zaliczam się, ale mój mąż stwierdził, że są dobre , ale jak dla niego to za dużo wiórków...
mleko skondensowane słodzone (380g)25 dkg
wiórków kokosowych15 dkg
czekolady1 łyżka
olejuMleko przelać do garnka , zagotować na bardzo małym ogniu cały czas mieszając .Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać
wiórki kokosowe .Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia .Z masy formować wałeczki lub kuleczki.Gotowe kuleczki oblać roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą ( do
czekolady dodać
olej).Oblane kulki układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia .Schłodzić i przechowywać w lodówce.W trakcie oblewania kulek
czekoladą i układania na tacy przyszedł mi do głowy pomysł , aby
czekolada nie przyklejała się do papieru...Kulkę nadziałam na wykałaczkę i oblałam
czekoladą , a następnie wykałaczkę wbijałam w
jabłko..a nadmiar
czekolady ściekał po
jabłku na talerzyk...
Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób .