Wykonanie
Przepis na babkę znalazłam u Kasi ..u mnie wyszła 1 babka i 5 mini babeczek..Małe babeczki idealne były do koszyczka.5
jajek200 ml
oleju1 szkl.
cukru1 szkl.
mleka2 szkl.
mąki1,5 szkl.
wiórków kokosowych2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa:1 tabliczka
białej czekolady [ u mnie gorzka]1 łyżka
mlekadowolne dodatki do dekoracji
Jajka ubić z
cukrem i
olejem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodawać
mleko oraz
mąkę z dodatkami. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą formy na babkę [ u mnie silikonowe foremki- bez smarowania i
bułki tartej]. Piec około 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą
wodną. Dodać
mleko i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną
czekoladą polać babkę. Wierzch ciasta udekorować.