Wykonanie
Jeżeli znajdziecie jeszcze ukrytą gdzieś puszkę pierniczków, koniecznie przygotujcie taki krem. Trochę jak nutella, ale bez
orzechów i zdecydowanie bardziej intensywny smak. Przepis zobaczyłam u Lo, tylko u niej występował w wersji z
ciasteczek speculoos.
Składniki:150 g pierniczków (bez lukru)60 g
miodu o neutralnym smaku100 ml
mleka50 ml
oleju roślinnego90 g
białej czekoladyWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 150. Pierniczki połamać na mniejsze kawałki, wstawić do piekarnika na około 10 minut. Pilnować, aby się nie przypaliły. Podpieczone przełożyć do malaksera. Zmiksować na proszek.
Mleko podgrzać razem z
miodem. Do ciepłego wrzucić połamaną na kawałki
czekoladę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmiksowane pierniczki i wymieszać całość. Dolać
olej i ponownie wymieszać. Można ewentualnie zmiksować blenderem, aby masa była aksamitna. Ciepły krem przełożyć do słoika i zakręcić. Ostudzić i przechowywać w lodówce.