Wykonanie
Muszę przyznać bez bicia, że niełatwo zmotywować się do blogowania po świątecznej labie. Do podzielenia się z
Wami tym przepisem skłoniło mnie po prostu poczucie obowiązku. Krem ze speculoos jest tak fantastycznie przepyszny, że nie mogłam spać spokojnie wiedząc, że jeszcze go nie próbowaliście! Ogłaszam go moim kulinarnym odkryciem tegorocznego Bożego Narodzenia. Jest genialny, aksamitny, aromatyczny. Ja użyłam go jako bazę kremu do świątecznego
tortu, ale sprawdzi się również jako pyszne smarowidło do naleśników, tostów itp.,Jeśli nie możecie dostać w sklepach
ciasteczek speculoos, zastąpcie je szwedzkimi pierniczkami pepparkakkor.Składniki na 2 średnie słoiczki:150 g pierniczków speculoos (ok. 17 sztuk)60 g
miodu30 g
cukru trzcinowego100 ml
mleka50 ml
oleju90 g
białej czekoladyWykonanie:Włożyć speculoos do piekarnika nagrzanego do 150 st. i zostawić na 10 minut. Zmiksować
ciastka na proszek i wsypać do misy razem z pokruszoną
czekoladą. Podgrzać
mleko z
miodem i
cukrem i zalać sproszkowane
ciastka i
czekoladę. Dobrze wymieszać, na ciągliwą, gładką masę i na końcu dodać
olej. wlać jeszcze płynny krem do słoików.Zostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce.Smacznego!(przepis znaleziony na blogu Bistro Mama )