ßßß Cookit - przepis na Krem korzenny z miodem

Krem korzenny z miodem

nazwa

Wykonanie

środa, 7 Październik 2015, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Krem korzenny z miodem
Ciasteczka speculoos uwielbiam nie tylko za ich korzenny smak, ale przede wszystkim niesamowitą chrupkość. Dziś mam dla Was przepis na krem z tych ciasteczek z dodatkiem miodu i białej czekolady. Mocno korzenny i bardzo słodki. Przepis znalazłam w książce Sigrid Verbert „Smakowite prezenty”.
Składniki:
150 g ciastek speculoos
60 g miodu
30 g cukru trzcinowego
100 ml mleka
50 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego
90 g białej czekolady
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Wkładamy blaszkę z rozłożonymi ciastkami i zostawiamy w piekarniku na 10 minut.
Ostudzone ciastka i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę przekładamy do robota kuchennego i miksujemy na proszek.
W rondlu podgrzewamy mleko, miód i cukier, aż wszystkie składniki się połączą. Do ciepłej masy dodajemy ciastka z czekoladą i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Ciepły krem przekładamy do słoiczka i zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/boze-narodzenie/krem-korzenny-z-miodem