Wykonanie
środa, 7 Październik 2015, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Krem korzenny z
miodemCiasteczka speculoos uwielbiam nie tylko za ich korzenny smak, ale przede wszystkim niesamowitą chrupkość. Dziś mam dla Was przepis na krem z tych
ciasteczek z dodatkiem
miodu i
białej czekolady. Mocno korzenny i bardzo słodki. Przepis znalazłam w książce Sigrid Verbert „Smakowite prezenty”.Składniki:150 g
ciastek speculoos60 g
miodu30 g
cukru trzcinowego100 ml
mleka50 ml delikatnego w smaku
oleju roślinnego90 g
białej czekoladyNagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Wkładamy blaszkę z rozłożonymi
ciastkami i zostawiamy w piekarniku na 10 minut.Ostudzone
ciastka i połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę przekładamy do robota kuchennego i miksujemy na proszek.W rondlu podgrzewamy
mleko,
miód i
cukier, aż wszystkie składniki się połączą. Do ciepłej masy dodajemy
ciastka z
czekoladą i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy
olej i ponownie mieszamy. Ciepły krem przekładamy do słoiczka i zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.