Wykonanie
5 grudnia 2013Niebo w gębie! Przepyszne i do tego bez sztucznych konserwantów. I do tego z korzennymi
ciastkami Spekulatius*. Uwierzcie mi, że po spróbowaniu domowego kremu/masła do smarowania, nie kupicie innego. Krem ten robi się w parę chwil. Nadaje się praktycznie do wszystkiego:
pieczywa, grzanek, naleśników czy wyjadać go prosto ze słoika. Nie jest mega słodki (nie użyłam
cukru, jak w oryginalnym przepisie) z lekko wyczuwalnymi grudkami
ciasteczek. Polecam z czystym sumieniem.Tym przepisem, rozpoczynam cykl korzenno-
cynamonowych wypieków na blogu :)
Składniki : (na 1 słoik)- 150g
ciasteczek Spekulatius- 50g
białej czekolady- 50g
gorzkiej czekolady- 60g
miodu- 100ml
mleka- 50ml
olejuCiastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut.W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu,
miód w
mleku. Nie doprowadzić do wrzenia.
Ciastka połamać i przełożyć je do malaksera. Zmiksować z
czekoladą (białą i gorzką). Dodać ciepłe
mleko z
miodem i
olej. Dokładnie wymieszać.Przelać do słoika i przestudzić.Przechowywać w lodówce.Smacznego!
*
ciastka możecie kupić np. w Lidlu* przepis pochodzi z bloga 'Bistro Mama' (z moimi modyfikacjami)© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.