Wykonanie
Pomysłowe
lody bananowe - zdrowe, smaczne, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. Najprzyjemniejszy moment - gruba warstwa kruchej
czekolady chrupie podczas gryzienia, jak w moich ulubionych lodach :)

Składniki (na 6 szt.):3
banany200 g
mlecznej czekolady (lub deserowej, gorzkiej bądź białej - jak kto woli)1-2 łyżki
olejudo posypania:
wiórki kokosowe, mielone
orzechy, mielone
migdały, kolorowa posypkaDodatkowo:6 patyczków do
lodówPrzygotowanie:1.
Banany obrać i przekroić na pół, w każdy kawałek wbić patyczek. Przełożyć do pudełeczka i schować do zamrażalnika na ok. 1-1,5 godz.

2. Kiedy
banany są już zmrożone (ale nie zamrożone na kamień) można przystąpić do przygotowania polewy:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli
wodnej. Dodać 1-2 łyżki
oleju, aby była bardziej płynna. Przygotować w oddzielnych miseczkach posypki.3. Wyjmować pojedynczo
banany z zamrażalnika, szybko zanurzać je w płynnej
czekoladzie i poobracać, aby nadmiar
czekolady spłynął. Bardzo ważna jest szybkość, ponieważ
czekolada w zetknięciu z zimnym
bananem szybko twardnieje.

4. Po pokryciu
banana czekoladą natychmiast posypać go przygotowaną posypką (miseczki dobrze
mieć pod ręką), aby zdążyła przylepić się do
czekolady.

5. Tak przygotowane
banany można od razu jeść, bądź przechowywać w zamrażalniku (w szczelnym pojemniku lub torebce strunowej).Pół godziny przed podaniem
banany wyjąć z zamrażalnika, aby w środku nie były zbyt twarde.