ßßß Cookit - przepis na Mrożone banany w polewie czekoladowej

Mrożone banany w polewie czekoladowej

nazwa

Wykonanie

Pomysłowe lody bananowe - zdrowe, smaczne, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. Najprzyjemniejszy moment - gruba warstwa kruchej czekolady chrupie podczas gryzienia, jak w moich ulubionych lodach :)
Składniki (na 6 szt.):
3 banany
200 g mlecznej czekolady (lub deserowej, gorzkiej bądź białej - jak kto woli)
1-2 łyżki oleju
do posypania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kolorowa posypka
Dodatkowo:
6 patyczków do lodów
Przygotowanie:
1. Banany obrać i przekroić na pół, w każdy kawałek wbić patyczek. Przełożyć do pudełeczka i schować do zamrażalnika na ok. 1-1,5 godz.
2. Kiedy banany są już zmrożone (ale nie zamrożone na kamień) można przystąpić do przygotowania polewy: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać 1-2 łyżki oleju, aby była bardziej płynna. Przygotować w oddzielnych miseczkach posypki.
3. Wyjmować pojedynczo banany z zamrażalnika, szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie i poobracać, aby nadmiar czekolady spłynął. Bardzo ważna jest szybkość, ponieważ czekolada w zetknięciu z zimnym bananem szybko twardnieje.
4. Po pokryciu banana czekoladą natychmiast posypać go przygotowaną posypką (miseczki dobrze mieć pod ręką), aby zdążyła przylepić się do czekolady.
5. Tak przygotowane banany można od razu jeść, bądź przechowywać w zamrażalniku (w szczelnym pojemniku lub torebce strunowej).
Pół godziny przed podaniem banany wyjąć z zamrażalnika, aby w środku nie były zbyt twarde.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/05/mrozone-banany-w-polewie-czekoladowej.html