ßßß Cookit - przepis na Szparagi od Majlerta pod vinaigrettem

Szparagi od Majlerta pod vinaigrettem

nazwa

Wykonanie

Byliśmy w sobotę w gospodarstwie Ludwika Majlerta na warszawskiej Białołęce. I nie zawiedliśmy się. Wykopki w pełni, sezon szparagowy trwa, a piętrzące się na stołach, zebrane rano sałaty, szczypiory i szpinak obezwładniają wygłodzony witamin i nowalijek wzrok. Pęczki szparagów czekają w lodowatej wodzie i kuszą. Kupujemy!
Nasz wybór padł na zielone szparagi - niegdyś polski wiosenny klasyk, potem zapomniany w rodzimej kuchni, ale uprawiany na eksport. W odrodzeniu szparagów wielkie zasługi ma Wydział Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Polskie Stowarzyszenie Hodowców tego smacznego warzywa z prof. Mikołajem Knaflewskim na czele. Wielkopolska jest stolicą szparagów, ale i Lubelszczyzna ostro się rozwija.
Zatem nabyliśmy kilka pęczków, do tego rukolę i przystąpiliśmy do pracy. Obrane i krótko obgotowane "na chrupko" odpoczywają na półmisku. Bazą do sosu został znakomity olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca spod Chełmna, ocet jabłkowy oraz Musztarda Pałucka z Kcyni. Sos wzmocniłem rozgniecionym czosnkiem odmiany Harnaś, octem balsamicznym, solą i czarnym pieprzem.
Szparagi ułożone na młodej rukoli polałem sosem. Następnie starłem na grubej tarce ser Stary Szeneker ze Skarszewów, którego smak i konsystencja przypominają długo dojrzewający Gruyere. Położyłem kilka pomidorków, żeby przełamać smak i dosyć obficie posypałem całość serem.
Fot. Chleb z masłem
Szparagi doskonale smakują z żytnim chlebem z masełkiem wiejskim, w akompaniamencie cieniutko pokrojonej, wędzonej na zimno i dojrzewającej szynki od Wiesława Dreszlera.
Składniki:
1 kg zielonych szparagów
100 g sera Stary Szeneker
100 g świeżej rukoli
Kilka pomidorków cherry
Sos:
100 ml oleju rzepakowego
ocet jabłkowy
ocet balsamiczny
ząbek czosnku
pieprz
sól
ostra musztarda
Chleb z Masłem, czyli Andrzej Kensbok i Grzegorz Wrześniewski - entuzjaści prawdziwego jedzenia. Wyszukują i wspierają małych wytwórców i ciekawe produkty. Odbudowują handel detaliczny w oparciu o zaufanie i wiedzę.
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Chleb z masłem
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145552,17965787,Szparagi_od_Majlerta_pod_vinaigrettem.html