ßßß
Bardzo lubię ciasto drożdżowe we wszelkich postaciach. Takie wytrawne muffinki zawsze cieszą się powodzeniem. Do zrobionych ostatnio dodałam oprócz suszonych pomidorów kawałki różnych serów, które znalazłam w lodówce , nieco suszonych ziół i świeży szczypiorek oraz natkę pietruszki. Wyszły pyszne i aromatyczne.1/2 kg mąki30 g drożdży i łyżeczka cukru3 łyżki oliwyjajkoOk. 15 dkg kawałków sera , żółtego i mozzarelliKilka suszonych pomidorów z zalewyŁyżeczka suszonej bazylii i oreganoPłaska łyżeczka soliSzczypta pieprzu ziołowegoNatka pietruszki i szczypiorekszklanka wodyPół szklanki mlekaNajpierw zrobiłam rozczyn -drożdże rozrobiłam z cukrem , dolałam letniego mleka i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w cieple miejsce na 10 minut do wyrośnięcia .Do miski z mąką dodałam zioła, sól, pokrojone serki, pezyprawy. Potem dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn, jajko,oliwę, letnią wodę, . Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwało około 45 minut.Nakładałam ciasto łyżką do natłuszczonej formy do muffinek ), do połowy , bo drożdżowe ciasto bardzo rośnie.Piekłam około 25 minut w 180 C.Wyszły aromatyczne i bardzo smaczne, zostały docenione nie tylko przez domowników.Polecam np. na pikniki.Smacznego !