Wykonanie
Lubię zaskakiwać miłośników wytrawnych smaków wytrawnymi deserami, najczęściej owe desery mają w składzie
boczek,
serio. Ale jeśli owi "niesłodkolubni" są smakoszami
whisky, to zrobienie im deserowej przyjemności jest jeszcze przyjemniejszym zadaniem. Wcale bowiem
whisky nie trzeba pić, można ją też jeść, na przykład w formie wyśmienitych
trufli z
orzechami pekan pijanymi od
whisky . Uwaga - to jest też wyśmienity deser dla kogoś, kto za
whisky nie przepada,
trufle są tak pyszne, że mogą być owym "pierwszym krokiem" na drodze rozkoszowania się dobrą
whisky.
A "
Whisky" już słyszeliście", ale nie tę
Dżemu, z którą wychowałam się przy ogniskach i na imprezach, ale nową, beatową, mocną, duetu Marian Hill, posłuchajcie...Największy kłopot jaki sprawiają pijane
trufle to utrzymanie dzieci z dala od nich. Mają tak potężną dawkę
whisky, że po kilku sztukach czujesz jak dostaje się do krwiobiegu. I ile nie mam problemu z dodawaniem
alkoholu do potraw, które jedzą dzieci (cydr,
wino,
rum,
whisky) a są poddawane obróbce cieplnej (wówczas
alkohol wyparowuje, pozostawiając jedynie ciekawy smak), to w tym przypadku zakaz
absolutny spożywania przez dzieci. Jeśli będziecie przygotowywali pijane
trufle z
whisky, najlepiej od razu zróbcie dwa rodzaje
trufli - jedne z myślą o dzieciach, na przykład wyśmienite
trufle jaglane , a pijane
trufle z pekanami podajcie tylko dorosłym. To uczciwy deal myślę.
Do przygotowania pijanych
trufli potrzebujecie kilku prostych składników (w tym
orzechy pecan i
biszkopty) plus dobrej
whisky . U mnie
trufle w wersji z
whisky Jameson, bo
mauż lubi, a i ja ostatnio się w nią wkręcam. Moja przygoda w
whisky rozpoczęła się bardzo, bardzo niedawno. Ledwie cztery, czy pięć lat temu.
Mauż za
whisky przepada i ma jej pokaźną kolekcję, dla mnie zawsze był to trunek "myszowaty". Az do dnia, gdy moja przyjaciółka Ania poczęstowała mnie
miodowym Jack Daniel's. Ja wiem, że to nie jest
whisky, że to jedynie słodka zabawa z
Jackiem, ale... do mnie trafiło. I gdy już przetarłam podniebienie, gdy nauczyłam, że to nie są "myszowate" smaki, zaczęłam sięgać po burbony,
whisky i
whiskey. No każdy ma jakąś własną
drogę lubienia, prawda? Moja była właśnie taka, ale polecam "uczenie" smaku
whisky kogoś, kto za nią nie przepada właśnie za pomocą pijanych
trufli . Gładko pójdzie, przynajmniej taką mam nadzieję.
Cała "robota" przy truflach jest prosta - nasączyć
orzechy,
potem lekko je uprażyć i zmiksować z pozostałymi składnikami i kręcić kulki. Najlepiej przygotować
trufle w dniu podania,
będa idealnym zwieńczeniem domówkowego Sylwestra albo przyjemnym deserem na powitanie Nowego Roku. To także świetny jadalny prezent, na przykład na Gwiazdkę lub Walentynki.Pijane
trufle z
whisky i pekanami przechowujcie w szczelnym pojemniku - puszka, słoiczek, by
alkohol nie wyparował. Albo przygotujcie je i podajcie na świeżo. Są szalenie proste i szybkie do zrobienia i poradzi sobie z nimi nawet laik, byle potrafił włączyć piekarnik na 10 minut i umiał obsługiwać blender.
Tym razem
trufle nie są gładkie i aksamitne, mają wyraźnie ziarnistą strukturę, są do rozgryzania, a nie rozpuszczania na
języku, ale qrcze są tak pyszne, po prostu pyszne! Koniecznie zróbcie je z podwójnej porcji - połowę dla siebie, połowę na prezent, będzie doceniony.100g
orzechów pekan (ew
migdały w skórkach)50ml + 100ml ulubionej
whisky (u mnie Jameson)120g okrągłych
biszkoptów (są moim zdaniem mniej słodkie niż podłużne)20g gorzkiego czarnego
kakao20g
cukru kokosowego (lub
cukru pudru) -
cukier można zupełnie pominąćdo obtoczenia5g gorzkiego czarnego
kakao5g
cukru pudruOrzechy pekan przełóż do miseczki, zalej 50ml
whisky, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny, aż nasiąkną
alkoholem. Co jakiś czas możesz potrząsać miseczką, by wszystkie
orzechy były zanurzone w
whisky. Odcedź
orzechy z
alkoholu (ale ten zachowaj!), przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekaj je ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.Upieczone
orzechy zmiksuj w blenderze na proszek razem z
biszkoptami. Całość przełóż do miski, dodaj
cukier kokosowy,
kakao oraz całą
whisky (pozostałe 100ml + zachowana z nasączania
orzechów). Wymieszaj składniki na gładką masę. Nabieraj łyżeczką ok 10g masy i formuj kuleczki, od razu obtaczaj je w wymieszanych razem
kakao i cukrze pudrze. Układaj kuleczki na talerzu i wstaw do lodówki na ok 3 godziny, by stężały. Przechowuj w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce. Są pyszne i bardzo, bardzo pijane.pomysł na
trufle z pijanymi pekanami podejrzałam na TastingTable, choć u mnie w wersji bardziej wytrawnej :)