ßßß Cookit - przepis na Piernikowe bajaderki

Piernikowe bajaderki

nazwa

Wykonanie

Pyszne i niezwykle proste do wykonania malutkie słodkości, idealne na każdą okazję.
Przygotowuje się je najczęściej z resztek ciast /a po świętach coś się zawsze znajdzie – u mnie pierniki.........dużo pierników ,które właśnie zdjęłam z choinki....../
W zależności od rodzaju użytych ciast lub ciasteczek możemy uzyskać różnorodne smaki.
Dekorując kolorowymi posypkami czekoladą , kakao, kokosem,orzechami czy migdałami można stworzyć śliczne kolorowe kulki którym trudno się oprzeć.
Składniki:/ ilość bajaderek zależy od ich wielkości/
250 g drobno pokruszonych pierniczków
200 g serka mascarpone
100 g śmietany kremówki
100 g białej czekolady /może być gorzka/
50 g cukru pudru
½ szklanki posiekanych orzechów,migdałów /lub innych bakalii/
4 łyżki alkoholu / rum, brandy itp./
oraz do obtoczenia i dekoracji:
kakao , kokos, krokant orzechowy, cukrowa posypka, polewa czekoladowa
Wykonanie:
-Czekoladę pokruszyć, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
-Mascarpone utrzeć w misce z cukrem i połączyć z przestudzoną czekoladą.
- Dodać pokruszone pierniczki, orzechy i alkohol.
-Wszystkie składniki starannie połączyć ze sobą.*
-Masę wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Wilgotną ręką uformować dowolnej wielkości kulki i obtaczać je w kakao, kokosie i orzechach.
-Kulki można można również polać rozpuszczoną czekoladą.
-Gotowe kulki wstawić do lodówki aby stężały.
* jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać więcej okruszków, a jeśli zbyt sucha odrobinę dżemu , powidła lub śmietanki.
* do części masy dodałam 1 łyżkę ciemnego kakao
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/01/piernikowe-bajaderki.html