Wykonanie
Pyszne i niezwykle proste do wykonania malutkie słodkości, idealne na każdą okazję.Przygotowuje się je najczęściej z resztek ciast /a po świętach coś się zawsze znajdzie – u mnie pierniki.........dużo pierników ,które właśnie zdjęłam z choinki....../W zależności od rodzaju użytych ciast lub
ciasteczek możemy uzyskać różnorodne smaki.Dekorując kolorowymi posypkami
czekoladą ,
kakao,
kokosem,
orzechami czy
migdałami można stworzyć śliczne kolorowe kulki którym trudno się oprzeć.
Składniki:/ ilość bajaderek zależy od ich wielkości/250 g drobno pokruszonych pierniczków200 g
serka mascarpone100 g
śmietany kremówki100 g
białej czekolady /może być gorzka/50 g
cukru pudru½ szklanki posiekanych
orzechów,
migdałów /lub innych bakalii/4 łyżki
alkoholu /
rum,
brandy itp./oraz do obtoczenia i dekoracji:
kakao ,
kokos, krokant
orzechowy, cukrowa posypka,
polewa czekoladowaWykonanie:-
Czekoladę pokruszyć, dodać
śmietankę i rozpuścić w kąpieli
wodnej, przestudzić.-
Mascarpone utrzeć w misce z
cukrem i połączyć z przestudzoną
czekoladą.- Dodać pokruszone pierniczki,
orzechy i
alkohol.-Wszystkie składniki starannie połączyć ze sobą.*-Masę wstawić do lodówki na ok.2 godziny.-Wilgotną ręką uformować dowolnej wielkości kulki i obtaczać je w
kakao, kokosie i orzechach.-Kulki można można również polać rozpuszczoną
czekoladą.-Gotowe kulki wstawić do lodówki aby stężały.* jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać więcej okruszków, a jeśli zbyt sucha odrobinę
dżemu , powidła lub
śmietanki.* do części masy dodałam 1 łyżkę ciemnego
kakao