Wykonanie
By MagicPot, 23 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Bajaderka to inaczej ciasto z odzysku. Kilka dni temu podjęłam się przygotowania twarogowej babki i niestety wyszedł mi zakalec. Wpierw poszukałam informacji co jest przyczyną i tego samego dnia ponownie chciałam przygotować babkę – tym razem przestrzegałam dokładnie zasad przygotowywania ciasta by nie wyszedłzakalec…. niestety, tym razem znów wyszedł zakalec…. Więc ponownie sięgnęłam do internetu by poszperać informacji co mogłam jeszcze źle zrobić …. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu znalazłam świetną propozycję by przygotować z zakalca Bajaderkę. Tak więc wczoraj wieczorem zajadaliśmy się bajaderką zrobionej z babki twarogowej.Składniki na: Bajaderka500g zakalca100ml
mlekaokoło 65g
cukru, tj. 1/3 szklanki2 czubate łyżki
masładwie czubate łyżki
kakaa – ja użyłam proszku z
chleba świętojańskiegodwie – trzy bardzo czubate łyżki
dżemu (nie
konfitury), najlepiej kwaskowateko – ja wykorzystałam
dżem ze spiżarni mojej mamy o smaku
truskawkowymrum – może to być buteleczka aromatu lub jedna łyżka
rumu –
alkoholuokoło 100g
wiórków kokosowych,
płatków migdałowychpolewa czekoladowaPrzygotowanie: BajaderkaW pierwszej kolejności do rondelka włałam
mleko, wsypałam
cukier i proszek z
chleba świętojańskiego i na małym ogniu podgrzewałam mieszając do czasu aż wszystko się rozpuści i dokładnie wymiesza – by nie było grudek i odstawiłam do ostygnięcia.Następnie do dużej miski pokruszyłam bardzo dokładnie ciasto – możecie użyć blendera.Gdy masa z
mleka,
masła i proszku przestygła przelałam do miski z pokruszonym
ciastem, dodała,
dżem truskawkowy i
aromat rumowy i przy pomocy łyżki bardzo dokładnie wymieszałam.Do dwóch głębokich talerzy wsypałam
wiórki kokosowe i pokruszone
płatki migdałowe.Z przygotowanej masy uformowałam kulki wielkości piłki pinpongowej – z powyżej podanych ilości wyszło mi dokładnie 21 kulek.Kulki obtoczyłam w wiórkach
kokosowych a niektóre w płatkach
migdałowych.Niektóre kulki możecie obtoczyć w polewie z prawdziewj
czekolady .Ułożyłam wszystkie w półmisku i włożyłam do lodówki by stężały.Po czterech godzinach delektowałąm się słodkimi bajaderkami.Jeżeli będziecie robić bajaderki z ciasta
czekoladowego to użyjcie jedną płaską łyżkę
kakaa lub wogóle. Jeżeli będziecie korzystać z zakalca z bardzo słodkiego ciasta to oczywiście użyjcie połowę
cukru albo nawet wogóle zrezygnujcie z
cukru.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkości: