Wykonanie
Kiedyś
torty kojarzyły mi się z tłustym kremem (zazwyczaj maślanym lub co gorsza na bazie
margaryny), ciężkim
ciastem i milionem kalorii. Teraz kalorie zostały :), ale polubiłam
torty śmietanowe, z
mascarpone, z
owocami. Nowa jakość jedzenia :) Przepis poniżej jest bazowy, można go zmieniać w zależności od swoich preferencji
smakowych. W sezonie letnim polecam dodać
maliny czy
jagody. Świetnie smakuje z
kokosem czy utartą
białą czekoladą (jedynie nie należy ich dodawać do warstwy
śmietany przeznaczonej do dekoracji wierzchu- będziemy
mieć mało apetyczne grudki). Dekoracja kot jest naszym debiutem z masą
cukrową, powstała specjalnie dla Kasi. Skojarzenia ze szczurem czy Barejowskim Misiem są dozwolone :)SKŁADNIKI: (tortownica 26 cm)
biszkopt rzucany- przepis stąd500 ml
śmietanki 30%8 łyżek
cukru pudru250g
mascarpone6 -8 łyżek
alkoholu do nasączenia
kokos,
biała czekolada do dekoracji
Biszkopt upiec (najlepiej poprzedniego dnia), wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Śmietankę dobrze schłodzić, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Dodać
mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach miksera. Blaty
biszkoptowe nasączyć
alkoholem (można to zrobić łyżką lub pędzelkiem). Nakładać krem. Pierwszy blat- krem, drugi blat- krem, trzeci blat- krem na wierzch oraz na boki. Wierzch posypać
kokosem lub startą
białą czekoladą. Odstawić tort na 3-4 godziny do lodówki przed podaniem.SMACZNEGO :)