ßßß
(oryginał : Gâteau au chocolat de Nancy)na tortownicę 22 cm200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)200 g miękkiego masła6 jajek100 g cukru75 g bardzo drobno zmielonych migdałów80 g mąki+ 150 g suszonych czereśni namoczonych w alkoholu (np. brandy, rum etc.)Czereśnie namoczyć w podgrzanym alkoholu przez min. 2 godziny (możemy też alkohol lekko ‘rozcieńczyć’ odrobiną wrzątku). Po namoczeniu odsączyć je i przekroić na pół.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać masło w kawałkach i wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Dodawać po jednym żółtku dokładnie i energicznie mieszając. Dodać cukier, migdały, przesianą mąkę i czereśnie i dobrze wymieszać.Nagrzać piekarnik do 170°.Natłuścić foremkę (ja wyłożyłam też papierem).Białka ubić na sztywną pianę. 2 łyżki białek dodać do masy czekoladowej, wymieszać, po czym delikatnie dodać resztę białek delikatnie mieszając (‘okrągłymi’ ruchami, ‘podnosząc’ masę od spodu). Wlać masę do foremki i piec ok. 35 minut.Po wystudzeniu, możemy ciasto udekorować gęstą polewą czekoladową, na przykład taką :Polewa czekoladowa
(zmodyfikowany przepis Donny Hay – u niej bez dodatku masła)150 g czekolady120 ml śmietany20 g miękkiego masłaŚmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę na delikatnym ogniu; na koniec dodać masło i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić (ok. 10 min.) i udekorowaćnią ciasto.Ja dodatkowo posypałam jeszcze wierzch gorzkim kakao, by ‘polewa’ stała się niewidoczną dla oka, a miłą dla podniebienia czekoladową niespodzianką ;)Smacznego!