Wykonanie
Zachwycona smakiem, konsystencją i wyglądem
czekoladowego ganasz z mojego ostatniego
tortu stwierdziłam, że jest to materiał dobry na osobny post. Ten błyszczący krem może być użyty jako fantastyczne wykończenie ciasta, sam w sobie będzie idealnym deserem dla wszystkich wielbicieli
czekolady. Smakuje bajecznie ze świeżymi
owocami, a można go też po prostu rozsmarować na
śniadaniowym toście lub naleśniku. Możliwości są nieograniczone.Do jego przygotowania użyć trzeba
czekolady najwyższej jakości, o zawartości
kakao 70 %.Składniki na 4-6 porcji:240 ml
śmietany kremówki30 g (2 łyżki)
masła200 g
gorzkiej czekolady (o zawartości
kakao 70 %), połamanej na kostki2 łyżki
rumu,
brandy,
likieru Cointreau lub innego ulubionego
alkoholu (można pominąć)100 g
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietanyświeże
owoce, do dekoracji (opcjonalnie)Kremówkę przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać
masło oraz
czekoladę. Pozostawić na 5 minut do rozpuszczenia, a następnie dobrze wymieszać. Dodać
alkohol, jeszcze raz wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Cukier wymieszać z 6 łyżkami
wody i zagotować. Zdjąć z ognia. W powstałym
syropie zanurzyć
owoce, uważając by się nie poparzyć (
syrop jest bardzo gorący!) i odłożyć je na talerzyk. Do pozostałego
syropu wmieszać kwaśną
śmietanę. Miksturę dodać do
czekolady i wszystko dobrze wymieszać.Gotowy krem przelać do ładnych kieliszków i wstawić do lodówki, by masa stężała. Przed podaniem udekorować błyszczącymi
owocami w
syropie.Krem przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, nie dłużej niż tydzień.Życzę smacznego!