Wykonanie
Nareszcie! Prawie miesiąc się przymierzałam do zrobienia domowych
trufli, oglądając co jakiś czas przepis i zdjęcia na blogu EVERYDAY FLAVOURS . Samo patrzenie na nie wystarczyło, by wiedzieć, że będą pyszne. Właśnie delektuję się smakiem tych pysznych
czekoladek pisząc tego posta. Trzeba sobie dawkować doznania, w przeciwnym razie może się to skończyć zjedzeniem wszystkiego na raz! :)
TRUFLESkładniki:90 g
biszkoptu (tutaj połowa gotowego)100 g
czekolady gorzkiej1 łyżka
kakao80 g
masła20 g zmielonych
migdałów1-2 łyżki
cukru4 łyżki
likieru (ja dałam
kokosowy)coś w czym będziemy obtaczać
trufle:
kakao,
wiórki kokosowe,
migdały itp.
Do miski wrzucamy pokruszony drobno
biszkopt, startą na tarce
czekoladę, pokrojone w kosteczkę miękkie
masło. Mieszamy, dodajemy
kakao,
migdały,
cukier i
likier. Gdy masa będzie jednolita, wykładamy ją na blat i wyrabiamy jeszcze chwilę. Masę wkładamy do lodówki na czas co najmniej godziny. Po tym czasie możemy przystąpić do lepienia kuleczek, które obtaczamy w posypkach.Można
trufle przechowywać jakiś czas, koniecznie w LODÓWCE ;)