ßßß Cookit - przepis na Domowe kulki rafaello

Domowe kulki rafaello

nazwa

Wykonanie

Szukałam tego przepisu kilka dni. Rafaello w tej wersji robię już od jakiegoś czasu. Metodą prób i błędów doszłam do takiego doboru składników, który odpowiada całej rodzince..... smakiem;) Są delikatne,a migdał w środku potrafi zaskoczyć. Polecam zrobienie od święta, lub po prostu, gdy potrzebujemy odrobiny szczęścia ;)
Składniki:
Śmietana 30% - 1 szklanka
Cukier - 130 gram
Masło - 1 kostka (200g)
wiórki kokosowe - 200gram
biszkopt - 400 gram (użyłam gotowych spodów biszkoptowych)
migdały - 50 sztuk
Wykonanie:
1. Śmietanę kremówkę zagotowujemy z cukrem - odstawiamy do wystudzenia.
2. Do chłodnej - ostudzonej masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy połowę wiórków kokosowych i wszystko razem miksujemy.
3. Biszkopt łamiemy na małe kawałki, wkładamy do melaksera lub rozdrabniacza i mielimy na pył. Dodajemy do masy kokosowej i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
4. Następnie migdały zalewamy wrzątkiem .
5. Po godzinie obieramy migdały.
6. Wyciągamy masę kokosową z lodówki.
7. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając oczywiście do środka obrany migdał.
8. Pozostałą część kokosu wysypujemy na talerz i obtaczamy w nim uformowane kulki.
9. Wstawiamy do lodówki na, pół godziny.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/06/domowe-kulki-rafaello.html