Wykonanie
Przepis na
czekoladowy Brownies dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki
Magdy, która upiekła go kiedyś na swoje urodziny. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba wtedy jadłyśmy go z
lodami. W każdym razie był pyszny!W oryginalnym przepisie
Magdy wykorzystuje się wyłącznie mielone
migdały, ale ja puściłam
wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych
migdałów,
orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :)
Ciasto:200g
masła200g
czekolady (deserowej lub gorzkiej)200g mieszanki mielonych
migdałów i
orzechów (laskowych i włoskich)5
jajek2x 70g
cukruCzekoladę i
masło rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, w taki sposób by naczynie w którym się one znajdują, nie przywierało do gorącej
wody, znajdującej się w naczyniu poniżej. (W innym wypadku
czekolada może się nam zwarzyć).Do rozpuszczonej mieszanki czekoladowej następnie dodajemy 5
żółtek utartych z 70g
cukru na kogel
mogel i zmielone razem
orzechy z
migdałami. Całość dobrze mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich 70g
cukru i miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec delikatnie mieszamy masę
czekoladową z
białkami i wylewamy do średniej wielkości tortownicy, wysmarowanej tłuszczem (ja piekłam w tortownicy o średnicy 24cm, ale śmiało można użyć mniejszej, gdyż torcik niewiele się podniesie).Torcik
czekoladowy pieczemy w nagrzanym piekarniku:10 minut w 200°C30 minut w 170°CPo upływie czasu pieczenia pozostawiamy nasz Brownies jeszcze na 10 minut w nagrzanym wyłączonym piekarniku.Wystudzone ciasto pokrywamy polewą lub posypujemy
cukrem pudrem.Polewa:50g
masła½ szklanki
cukru pudru1 łyżka
kakao2 łyżki
wodyMasło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy
cukier,
kakao i
wodę. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek, a następnie pokrywamy nią ciasto.Gotowe ciasto przyozdabiamy
bakaliami.
R E K L A M A