Wykonanie
            Zimą częściej jadamy 
łososia, 
makrelę, czy inne, dość energetyczne rodzaje ryb. Od jakiegoś czasu poszukując dobrej 
ryby, zerkam na podpowiedzi WWF - jaką 
rybę kupić na obiad, by mój konsumencki wybór miał pozytywny wpływ na środowisko. Jeśli lubicie 
łososia, szukajcie w sklepach i na targach 
łososia pacyficznego poławianego u wybrzeży Alaski . Wyśmienitym pomysłem na szybki, acz elegancki obiad będzie 
łosoś pieczony na 
pomarańczy z doskonałym sosem 
cytrynowo-
tymiankowym .

W styczniu jeszcze podsłuchuję troszkę piosenek okołoświątecznych, tu dzwoneczki po szwedzku - Cajsa 
Stina Åkerström w nostalgicznym " Blå jul", posłuchajcie...Nie 
mogę sama zmienić świata, nie dam rady znacząco wpłynąć na politykę, na zasoby 
wody pitnej na świecie, wyrzucanie jedzenia, czy lepszą gospodarkę połowów ryb, jednak nauczyłam swoje dzieci, by zakręcały kran myjąc zęby, częściej używały prysznica zamiast wanny, by nigdy nie wyrzucały jedzenia. Sama kupuję 
wieprzowinę polskich raz zachowawczych i ekologiczne kurczęta zamiast pochodzących z masowych hodowli. To mój wybór, z którym czuję się dobrze. Wybór, którym staram się zarażać nie tylko swoje dzieci, ale także znajomych i czytelników bloga.Kupując 
ryby, staram się częściej wybierać 
ryby słodkowodne, a jeśli morskie, to pochodzące takie, których populacja nie jest zagrożona wyginięciem, a ich hodowle nie powodują zanieczyszczenia środowiska naturalnego, czy przeławiania innych gatunków ryb, mających stać się pożywieniem dla ryb hodowlanych. Zamiast 
dorsza wybiorę czarniaka, a 
łososia pacyficznego kupię jako alternatywę dla 
łososia hodowlanego. Warto wybierać, by jeść zdrowiej, by pozostawić własnym dzieciom i wnukom lepszą planetę. Możecie skorzystać z poradnika WWF, z którym łatwiej wybrać dobrą i bezpieczną dla środowiska 
rybę.
 Łosoś
Łosoś pacyficzny żyje u wybrzeży Alaski w wodach Morza Arktycznego, północnej części Oceanu Spokojnego oraz w ich zlewiskach. Podobnie jak 
łosoś bałtycki (którego populacja jest bardzo zagrożona) łososie pacyficzne wchodzą na tarło do rzek i otoków, pokonując nieraz kilka tysięcy kilometrów. Są silnie umięśnione i bardzo smaczne, a ich populacja jest obecnie bardzo silna i nie jest zagrożona wyginięciem. Są na tzw "zielonym świetle MSC".Jeśli poszukujecie 
łososia na obiad, wybierzcie 
łososia pacyficznego, najchętniej z certyfikatem MSC .
 Łosoś
Łosoś to jedna z najprostszych do przyrządzenia i wyjątkowo smacznych ryb. Wystarczy kawałek fileta zapiec przez kilkanaście minut w piecu i gotowe. Jeśli macie jednak ochotę na nieco bardziej elegancką wersję jego podania, zróbcie do pieczonego 
łososia wyśmienity sos 
cytrynowo-
tymiankowy . Tak przyrządzonego 
łososia nie trzeba solić, wystarczy mu aromatyczny sos, 
zioła i 
pomarańcza.ok 200g filetu z 
łososia pacyficznego na osobęświeżo mielony 
biały pieprzkilka gałązek 
tymiankuświeża 
pomarańczaoliwa z oliwekRozgrzej piekarnik do 165°C.
Łososia umyj, osusz, podziel na porcje i oprósz świeżo mielonym 
białym pieprzem. Oderwij listki z gałązek 
tymianku. 
Pomarańczę obierz i pokrój na plastry. 
Skrop naczynie do zapiekania 
oliwą z oliwek, na dnie ułóż plastry 
pomarańczy, a na wierzchu 
łososia. Posyp 
rybę listkami 
tymianku i 
skrop oliwą z oliwek. Piecz 
rybę ok 15-20 minut. Podawaj z ugotowanym na sypko 
ryżem cytrynowym i wyśmienitym sosem 
cytrynowo-
tymiankowym.Sos 
cytrynowo tymiankowy1 łyżeczka domowej 
vegetykilka gałązek 
tymianku2 łyżki dobrego miękkiego 
masła1 łyżka 
mąki pszennejsok i skórka z 1 ekologicznej, niewoskowanej 
cytrynyświeżo mielony 
biały pieprz2 
żółtkaZagotuj 2 szklanki wrzątku z łyżeczką domowej 
vegety z gałązkami 
tymianku i zmniejsz płomień. Utrzyj 1 łyżkę 
masła z 
mąką i rozprowadź trzepaczką w pyrkoczącym 
bulionie, aż zacznie gęstnieć. Dodaj sok i 
skórkę z cytryny, dopraw świeżo mielonym 
białym pieprzem, usuń 
tymianek. Zdejmij sos z palnika. Utrzyj pozostałe 
masło z 
żółtkami i wylej cieniutką strużką do sosu, cały czas mieszając trzepaczką, by 
jajka się nie ścięły. Sos pięknie zgęstnieje i będzie miał konsystencję kremu. Polej 
rybę na półmisku sosem.
Ryż cytrynowy na sypkoszklanka 
ryżu jaśminowegoszklanka 
wodyskórka otarta z 1 ekologicznej, niewoskowanej 
cytryny1 łyżka 
masłaRyż wsyp do miski i umyj w chłodnej wodzie. Mycie polega na 6 krotnym płukaniu z wymianą 
wody, pomiędzy płukaniami 3 krotnym „praniu” (po odlaniu 
wody). Trzeba to robić energicznie, ale też ostrożnie, by nie połamać ziaren. Po właściwym umyciu 
ryżu, 
woda w misce powinna być przezroczysta.Po umyciu zalej 
ryż dobrą zimną 
wodą, przykryj garnek i wstaw na silny ogień. UWAGA - 
ryż gotujemy bez 
soli! Od zagotowania 
wody, gotuj ok. 2-3 minuty na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj wciąż pod przykryciem ok. 10-12 minut. Po tym czasie zestaw garnek płyty i otul ręcznikiem (tak jak 
kaszę gryczaną) i odstaw na ok. 15-25 min, by 
ryż doszedł. 
Potem odkryj garnek, wymieszaj 
ryż z 
masłem i 
skórką cytrynową. Podawaj 
ryż do 
ryby doprawiony 
koperkiem z bulw fenkuła.------wpis jest efektem współpracy przy kampanii „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej 
soli ”