Wykonanie
« Wigilijna zupa grzybowaŚwiąteczne ciasto
marchewkowe »Lubię dania jednogarnkowe z tego względu, że moja kuchnia po takim gotowaniu jest… czysta!A tak bardziej na
serio, zadowala mnie ich łatwość przygotowania oraz nieskończone możliwości łączenia składników.
Mięso z
łopatki do takich dań jest idealne, bo jest soczyste i gdzieniegdzie tłuste, co lubię.Potrzebujemy na dwie porcje:
olej do smażeniamała
cebula600 g
łopatki wieprzowej4 ząbki
czosnkułyżka
słodkiej papryki2 szczypty
tymiankułyżka
sosu sojowego3 średnie
ziemniakipół
czerwonej paprykipół
żółtej paprykipół pomarańczowej
paprykipieprz i
sól do smaku
natka pietruszkiKrok 1
Mięso kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (2
razy większe niż
mięso) i obgotowujemy, aby delikatnie zmiękły.
Paprykę kroimy w paski.
Cebulę kroimy w
pióra.Krok 2Na patelni rozgrzewamy
olej, po czym wrzucamy
cebulę z
mięsem. Czekamy, aż się mocno przyrumieni, kiedy to się stanie, dolewamy odrobinę
wody, aby przykryła do
połowy mięso, a następnie doprawiamy – dodajemy
paprykę,
tymianek,
sos sojowy oraz całe ząbki
czosnku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy
woda odparuje, a
mięso lekko przywrze do patelni, znowu dolewamy
wody. Czynność powtarzamy kilka
razy, do momentu, aż
mięso troszkę zmięknie.Krok 3Kiedy
mięso zmiękło, dodajemy
ziemniaki oraz
paprykę. Dusimy przez około 15 minut, aby smaki się wymieszały. Doprawiamy według uznania
solą i
pieprzem. Posypujemy
natką pietruszki.