ßßß Cookit - przepis na Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką i ziemniakami

Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką i ziemniakami

Wykonanie

« Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczne ciasto marchewkowe »
Lubię dania jednogarnkowe z tego względu, że moja kuchnia po takim gotowaniu jest… czysta!
A tak bardziej na serio, zadowala mnie ich łatwość przygotowania oraz nieskończone możliwości łączenia składników.
Mięso z łopatki do takich dań jest idealne, bo jest soczyste i gdzieniegdzie tłuste, co lubię.
Potrzebujemy na dwie porcje:
olej do smażenia
mała cebula
600 g łopatki wieprzowej
4 ząbki czosnku
łyżka słodkiej papryki
2 szczypty tymianku
łyżka sosu sojowego
3 średnie ziemniaki
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
pół pomarańczowej papryki
pieprz i sól do smaku
natka pietruszki
Krok 1
Mięso kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (2 razy większe niż mięso) i obgotowujemy, aby delikatnie zmiękły. Paprykę kroimy w paski. Cebulę kroimy w pióra.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebulę z mięsem. Czekamy, aż się mocno przyrumieni, kiedy to się stanie, dolewamy odrobinę wody, aby przykryła do połowy mięso, a następnie doprawiamy – dodajemy paprykę, tymianek, sos sojowy oraz całe ząbki czosnku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, a mięso lekko przywrze do patelni, znowu dolewamy wody. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż mięso troszkę zmięknie.
Krok 3
Kiedy mięso zmiękło, dodajemy ziemniaki oraz paprykę. Dusimy przez około 15 minut, aby smaki się wymieszały. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/12/gulasz-z-lopatki-wieprzowej-z-papryka-i-ziemniakami