Wykonanie
Jak ja lubię takie swojskie jadło :D Bardzo proste, jednogarnkowe danie, tzw. Eintopf, które smakuje wybornie przy minimalnym nakładzie pracy. Soczyste i mięciutkie
mięso, w tym wypadku
szynka, i kilka prostych warzyw, takich jak
ziemniaki,
marchewka,
cebula,
kapusta i
czosnek.Gulasz przyprawiłam
tymiankiem i wędzoną
papryką (do kupienia w każdym większym markecie na dziale z
przyprawami), tak jak moje jesienne Leczo z
Kabaczkiem i
Dynią, która nadała daniu wyjątkowego posmaku i zapachu.Danie jest treściwe, syte, rozgrzewające i co najważniejsze bardzo, bardzo smaczne :)SKŁADNIKI:2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju700 g
szynki lub
łopatki wieprzowej2 większe
marchewkiokoło 1/3 główki małej
białej kapusty (250-300 g)5 średnich
ziemniaków0,6 l
wody1 łyżeczka
masła1 łyżeczka suszonego
tymianku lub 2 świeżego2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki3/4 łyżeczki wędzonej
paprykisól i
pieprzWYKONANIE:W brytfannie lub dużym garnku rozgrzej
olej i zeszklij na nim pokrojoną w ćwierć-plasterki
cebulę. Po kilku minutach dodaj do niej starty na drobnej tarce
czosnek, zamieszaj i podsmaż całość 1 minutę (mieszając, aby
czosnek się nie przypalił).Teraz zgarnij
cebulę z
czosnkiem na bok i wrzuć do garnka
mięso pokrojone w większą kostkę (około 2,5 x 2,5 cm) i doprawione
solą,
pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej mielonej
papryki. Zwiększ ogień pod garnkiem i przesmaż
mięso przez kilka minut, aż zetnie się całe z wierzchu (mieszając co jakiś czas). Gdy
mięso się zetnie, wymieszaj je z
cebulą i wlej
wodę oraz dodaj pokrojoną w grubsze plasterki (około 4 mm)
marchewkę i poszatkowaną w większe kawałki
kapustę.Dosyp
tymianek, pozostałą
słodką paprykę,
paprykę wędzoną,
sól i
pieprz do smaku oraz dodaj
masło. Zamieszaj wszystko i duś pod przykryciem jakieś 45-50 minut, po czym dołóż do gulaszu
ziemniaki obrane i pokrojone w większą kostkę. Zamieszaj i duś ponownie gulasz 15-20 minut do miękkości
ziemniaków. Gotowe! Smacznego!