Prosty i tani przepis na smaczny bezmięsny obiad. Krokiety mogą też służyć jako dodatek do mięsa, zamiast ziemniaków.Składniki1,5kg ziemniaków (ugotowanych)8 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej1 jajko1 łyżeczka soliolej (do smażenia)bułka tarta (do obtoczenia krokietów)Farsz40 dkg pieczarek1/2 pora (biała część)1 cebula3 łyżki kukurydzypieprzsóloreganoSposób przygotowaniaKrok 1Cebulę i pora pokroić w piórka, pieczarki w półplasterki - podsmażyć. Gdy cebula zmięknie a z pieczarek odparuje woda, dorzucić kukurydzę i przyprawy.Odstawić do przestygnięcia.Krok 2Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę do mielenia. Dodać sól, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, jajko i wyrobić zwarte ciasto.Z ciasta formować placki wielkości dłoni. Na placki wyłożyć po łyżce farszu i zlepiać.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju do zarumienienia.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i kukurydzą, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisySałatka jajecznaPlacek ziemniaczany z mięsemKrokiety z pieczonym kurczakiemZiemniaczane rulony ze szpinakiem i boczkiemZłocista zupa kukurydziana