ßßß Cookit - przepis na Pierogi z tartych ziemniaków z bryndzą

Pierogi z tartych ziemniaków z bryndzą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-2 kg ziemniaków
-jajko
-mąka ziemniaczana
-mąka pszenna
-opakowanie bryndzy
-sól, pieprz
-2 cebule
-200g boczku
-olej
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, 5 dużych gotujemy, resztę ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę albo porządnie ubijamy. Połowę odkładamy. Starte ziemniaki wyciskamy przez gazę. Łączymy masy, dodajemy jajko i mąki jednakowo żeby ciasto było w miarę zwarte.
Na oleju smażymy drobno pokrojoną cebulkę na rumiano, studzimy , dodajemy resztę gotowanych ziemniaków i bryndzę. Mieszamy , dodajemy sól, pieprz.
Z masy ziemniaczanej bierzemy dość dużą łyżkę masy ziemniaczanej, na środek dajemy kulkę farszu, zlepiamy i formujemy podłużny pieróg, obtaczamy w mące.
Pierogi wrzucamy na gotującą dobrze osoloną wodę.
Gotujemy ok 10 minut.
Polewamy obficie skwarkami z boczku z cebulką.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2018/11/25/pierogi-z-tartych-ziemniakow-z-bryndza