ßßß Cookit - przepis na Kotlety z ziemniaków

Kotlety z ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te kotlety ziemniaczane z różnymi dodatkami. W zasadzie to dodaje to co akurat mam pod ręką w lodówce. Ale najbardziej lubię je z dodatkiem pory i cebulki. Mają wspaniały smak i aromat. Takie kotlety podaje z sałatką lub sosem - np. z pieczarek. Oczywiście możecie je podać z mięsem, też będą super pasować. Ja je lubię także na zimno. Poza tym przygotujecie je w kilka chwil i ten przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki .
Zapraszam :-)
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- łyżeczka musztardy - ja dałam ostrą piripiri (Proeco)
- łyżeczka chrzanu (Proeco)
- kawałek papryki - ja zużyłam kawałek czerwonej i żółtej w sumie połowa papryki
- 1 cebula
- kawałek pora - biała część
- 4 pieczarki
- olej kokosowy
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Następnie tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną i pszenną. Najpierw dajcie 2 łyżki mąki pszennej a potem w razie potrzeby dodacie więcej. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakie macie, masa która powstanie jest dość lepka, ale da się formować i nie rozpada się podczas smażenia na patelni. Pieczarki ścieramy na tarce, pora kroimy w kostkę, cebulę tak samo, czosnek wyciskamy, paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju kokosowego lub innego, jaki macie. Chwilkę dusimy. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy.
Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy musztardę i chrzan. Oczywiście możecie dać musztardę jaką lubicie. Wszystko razem ponownie mieszamy.
Z masy formujemy kulki i lekko je spłaszczamy tworząc kotlety, najlepiej robić to mocząc dłonie w misce z wodą. Kotlety podsmażamy na rumiano z dwóch stron na patelni, ja podsmażyłam na oleju kokosowym.
Podajemy same, z ulubioną sałatką lub surówką lub mięsem.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/11/kotlety-z-ziemniakow.html