Wykonanie

Uwielbiam te kotlety ziemniaczane z różnymi dodatkami. W zasadzie to dodaje to co akurat mam pod ręką w lodówce. Ale najbardziej lubię je z dodatkiem
pory i
cebulki. Mają wspaniały smak i aromat. Takie kotlety podaje z
sałatką lub sosem - np. z
pieczarek. Oczywiście możecie je podać z
mięsem, też będą super pasować. Ja je lubię także na zimno. Poza tym przygotujecie je w kilka chwil i ten przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki .Zapraszam :-)Składniki:- 600 g ugotowanych
ziemniaków- 1
jajko- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 2-3 łyżki
mąki pszennej-
sól,
pieprz- łyżeczka
musztardy - ja dałam ostrą piripiri (Proeco)- łyżeczka
chrzanu (Proeco)- kawałek
papryki - ja zużyłam kawałek czerwonej i żółtej w
sumie połowa
papryki- 1
cebula- kawałek
pora - biała część- 4
pieczarki-
olej kokosowyWykonanie:
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Następnie tłuczemy je tłuczkiem do
ziemniaków lub widelcem, dodajemy
jajko i
mąkę ziemniaczaną i pszenną. Najpierw
dajcie 2 łyżki
mąki pszennej a
potem w razie potrzeby dodacie więcej. Wszystko zależy od rodzaju
ziemniaków jakie macie, masa która powstanie jest dość lepka, ale da się formować i nie rozpada się podczas smażenia na patelni.
Pieczarki ścieramy na tarce,
pora kroimy w kostkę,
cebulę tak samo,
czosnek wyciskamy,
paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką
oleju kokosowego lub innego, jaki macie. Chwilkę dusimy. Dodajemy do
ziemniaków i mieszamy.Przyprawiamy
solą,
pieprzem, dodajemy
musztardę i
chrzan. Oczywiście możecie dać
musztardę jaką lubicie. Wszystko razem ponownie mieszamy.Z masy formujemy kulki i lekko je spłaszczamy tworząc kotlety, najlepiej robić to mocząc dłonie w misce z
wodą. Kotlety podsmażamy na rumiano z dwóch stron na patelni, ja podsmażyłam na
oleju kokosowym.Podajemy same, z ulubioną
sałatką lub surówką lub
mięsem.Smacznego.