ßßß Cookit - przepis na Włoska zupa cebulowa

Włoska zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 cebule (duże)
3 ząbki czosnku
3 litry bulionu drobiowego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
sól
pieprz
oregano
tymianek
ostra papryka
papryka słodka
oliwa (do podsmażenia cebuli i czosnku )
kilka łyżek startego sera
garść grzanek
Sposób przygotowania
Krok 1
Cebulę pokroić w cieniutkie paseczki, czosnek drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i osolić. Podsmażać do momentu zeszklenia.
Krok 2
W garnku zagotować bulion. Gdy cebula się zeszkli przełożyć ją do garnka. Doprawić pieprzem, oregano, tymiankiem, papryką i sosem sojowym. Gotować przez 20 minut.
(Moja zupa jest dziś bez tymianku, bo w ostatniej chwili okazało się, że się skończył... Ale uwierzcie, bez tymianku to nie to samo. :( )
Krok 3
Zupę zaprawić koncentratem i gotować jeszcze ok 10 minut.
Jeśli ktoś lubi gęstsze zupy, z powodzeniem można ją zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.
Krok 4
Podawać z grzankami i tartym serem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/4685/wloska-zupa-cebulowa