ßßß
Chyba nie muszę przedstawiać tej potrawy, gdyż coraz więcej osób zajada się gyrosem w restauracjach czy w domu.Będąc w Grecji można odnieść wrażenie, że to właśnie gyros jest narodową potrawą Greków. Co wyróżnia gyros? Do tego zarówno zamkniętego w picie, jak i podanego na talerzu z pitą w charakterze chlebka powinniśmy dostać sos tzatziki. Oprócz słynnego greckiego sosu dostaniemy także warzywa – pomidora, cebulę i ziemniaki – dzisiaj często spotykane w formie frytek.Grecy przygotowują gyros z różnych rodzajów mięs – jagnięcina, baranina, wieprzowina czy nawet drób. Przepisów jest wiele,ale ja preferuję ten .Składniki na 4 osoby:1 kg mięsa wieprzowego, ja używam karczku4 z ą bki czosnkuoliwę z oliwek1 łyżeczka do herbaty oregano1 łyżeczka do herbaty tymianku1 łyżeczka do herbaty papryki słodkiej1 łyżeczka do herbaty papryki ostrejsólpieprzPrzygotowanie:Mięso kroimy na równe, niezbyt duże paski, dodajemy olej, obficie posypujemy przyprawami, tak żeby dokładnie oblepiła mięso.Przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do mięsa.Odstawiamy na 2- 3 godziny pod przykryciem do lodówki.
W międzyczasie szykujemy tzatziki . Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso.Smażymy na mocnym ogniu, często mieszając żeby się nie przypaliło, porządnie przyrumienić.Jak wszystko zacznie sie przypieka ć - wyjmuje na talerz. Jako dodatek - obowi ą zkowo porz ą dna ły ż ka sosu tzatziki . Danie podaje z jak ą ś sur ó weczk ą i frytkami, tak jadałam w Grecji.