ßßß Cookit - przepis na Gyros

Gyros

nazwa

Wykonanie

Chyba nie muszę przedstawiać tej potrawy, gdyż coraz więcej osób zajada się gyrosem w restauracjach czy w domu.
Będąc w Grecji można odnieść wrażenie, że to właśnie gyros jest narodową potrawą Greków. Co wyróżnia gyros? Do tego zarówno zamkniętego w picie, jak i podanego na talerzu z pitą w charakterze chlebka powinniśmy dostać sos tzatziki. Oprócz słynnego greckiego sosu dostaniemy także warzywa – pomidora, cebulę i ziemniaki – dzisiaj często spotykane w formie frytek.
Grecy przygotowują gyros z różnych rodzajów mięsjagnięcina, baranina, wieprzowina czy nawet drób. Przepisów jest wiele,ale ja preferuję ten .
Składniki na 4 osoby:
1 kg mięsa wieprzowego, ja używam karczku
4 z ą bki czosnku
oliwę z oliwek
1 łyżeczka do herbaty oregano
1 łyżeczka do herbaty tymianku
1 łyżeczka do herbaty papryki słodkiej
1 łyżeczka do herbaty papryki ostrej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na równe, niezbyt duże paski, dodajemy olej, obficie posypujemy przyprawami, tak żeby dokładnie oblepiła mięso.
Przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do mięsa.Odstawiamy na 2- 3 godziny pod przykryciem do lodówki.
W międzyczasie szykujemy tzatziki . Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso.
Smażymy na mocnym ogniu, często mieszając żeby się nie przypaliło, porządnie przyrumienić.
Jak wszystko zacznie sie przypieka ć - wyjmuje na talerz. Jako dodatek - obowi ą zkowo porz ą dna ły ż ka sosu tzatziki . Danie podaje z jak ą ś sur ó weczk ą i frytkami, tak jadałam w Grecji.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2012/11/gyros.html