Wykonanie

Chyba nie muszę przedstawiać tej potrawy, gdyż coraz więcej osób zajada się gyrosem w restauracjach czy w domu.Będąc w Grecji można odnieść wrażenie, że to właśnie gyros jest narodową potrawą Greków. Co wyróżnia gyros? Do tego zarówno zamkniętego w picie, jak i podanego na talerzu z
pitą w charakterze
chlebka powinniśmy dostać
sos tzatziki. Oprócz słynnego
greckiego sosu dostaniemy także warzywa –
pomidora,
cebulę i
ziemniaki – dzisiaj często spotykane w formie frytek.Grecy przygotowują gyros z różnych rodzajów
mięs –
jagnięcina,
baranina,
wieprzowina czy nawet
drób. Przepisów jest wiele,ale ja preferuję ten .Składniki na 4 osoby:1 kg
mięsa wieprzowego, ja używam karczku4 z ą bki
czosnkuoliwę z oliwek1 łyżeczka do
herbaty oregano1 łyżeczka do
herbaty tymianku1 łyżeczka do
herbaty papryki słodkiej1 łyżeczka do
herbaty papryki ostrejsólpieprzPrzygotowanie:
Mięso kroimy na równe, niezbyt duże paski, dodajemy
olej, obficie posypujemy
przyprawami, tak żeby dokładnie oblepiła
mięso.Przeciskamy
czosnek przez praskę, dodajemy do
mięsa.Odstawiamy na 2- 3 godziny pod przykryciem do lodówki.

W międzyczasie szykujemy tzatziki . Na dużej patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy
mięso.Smażymy na mocnym ogniu, często mieszając żeby się nie przypaliło, porządnie przyrumienić.Jak wszystko zacznie sie przypieka ć - wyjmuje na talerz. Jako dodatek - obowi ą zkowo
porz ą dna ły ż ka
sosu tzatziki . Danie podaje z jak ą ś sur ó weczk ą i frytkami, tak jadałam w Grecji.