ßßß
Składniki:ziemniaki duże 2cebula duża 2czosnek 3 ząbkioliwa z oliwek 2 łyżkipapryka ostra mielona 1/2 łyżeczkitymianku 1/2 łyżeczkibulion drobiowy 750 mlkoncentrat pomidorowego 125 mlpomidory krojone bez skórki 15 dag lub 1/2 puszkisólWykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki, cebulę i czosnek.
Doprawić do smaku tymiankiem i papryką. Smażyć 7-10 minut, aż cebula się zeszkli.
Przełożyć do garnka i zalać bulionem.
Dodać koncentrat i posiekane pomidory.
Gotować do miękkości ziemniaków. Dosolić do smaku. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Podawać z pieczywem.Zupa lepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą.