ßßß
Cookit - przepis na Hiszpańska zupa pomidorowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Hiszpańska zupa pomidorowa
Składniki
Ziemniak
Cebula
Czosnek
Oliwa z oliwek
Papryka ostra
Tymianek
Bulion drobiowy
Koncentrat pomidorowy
Pomidor
Sól
Wykonanie
Składniki:
ziemniaki
duże 2
cebula
duża 2
czosnek
3 ząbki
oliwa z oliwek
2 łyżki
papryka ostra
mielona 1/2 łyżeczki
tymianku
1/2 łyżeczki
bulion drobiowy
750 ml
koncentrat pomidorowego
125 ml
pomidory
krojone bez skórki 15 dag lub 1/2 puszki
sól
Wykonanie:
Obrane i umyte
ziemniaki
pokroić w ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki.
Cebulę
pokroić w cienkie piórka.
Czosnek
obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać
oliwę
, wrzucić
ziemniaki
,
cebulę
i
czosnek
.
Doprawić do smaku
tymiankiem
i
papryką
. Smażyć 7-10 minut, aż
cebula
się zeszkli.
Przełożyć do garnka i zalać
bulionem
.
Dodać koncentrat i posiekane
pomidory
.
Gotować do miękkości
ziemniaków
. Dosolić do smaku. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, zagęścić
mąką
rozmieszaną w małej ilości
wody
. Podawać z
pieczywem
.Zupa lepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Źródło:
http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/07/hiszpanska-zupa-pomidorowa.html
Przepisy powiązane
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki
Włoska zupa cebulowa
Pieczone talarki ziemniaczane
Conchiglioni bolognese
Wołowina z garnka rzymskiego
Składniki powiązane (0)