Wykonanie
Za co lubię wrzesień? Za
pomidory! Mam to szczęście, że mam swoje własne, hodowane przez mamę :) Są przepyszne, słodkie, soczyste, idealne :) Dlatego jak tylko się pojawiły, objadam się nimi na okrągło. Dziś wyjątkowo zrobiłam z nich zupę :) Wyszła pysznie :)porcja dla 4 osób

500g
pomidorów malinowych2
żółte papryki4 gałązki
tymiankuostra papryka w proszku1l
bulionu drobiowego100ml
śmietany 18%4 łyżki
koncentratu pomidorowegocebulapieprz czarnysóloliwa z oliwekPiekarnik rozgrzej do 200 stopni. W tym czasie umyj i osusz
pomidory, a następnie pokrój je na ćwiartki i poukładaj na blasze do pieczenia. Tak samo zrób z
papryką. Warzywa przypraw delikatnie
ostrą papryką w proszku i gałązkami
tymianku. Piecz ok. 20 minut.W tym czasie obierz i drobno posiekaj
cebulę. W garnku z grubym dnem rozgrzej
oliwę i podsmaż na niej
cebulę, gdy ta będzie już złocista, zalej ją
bulionem drobiowym i zagotuj. W kubku rozmieszaj
śmietanę,
koncentrat pomidorowy i 3 łyżki gotującego się
bulionu. Całość wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.Gdy warzywa będą już upieczone, pozostaw je na chwilę do przestygnięcia, a następnie obierz je ze skórki. Następnie przełóż je do miski blendera i zalej
bulionem (
bulion dolewaj stopniowo, tak aby uzyskać idealną konsystencję zupy). Miksuj, aż do uzyskania gładkiego kremu.Zupę przelej do garnka, przypraw
solą i
pieprzem i ponownie zagotuj. Podawaj z grzankami czosnkowymi.


