ßßß Cookit - przepis na 5 sposobów na domowy lukier

5 sposobów na domowy lukier

nazwa

Wykonanie

*zdobienie lukrem
JAK ZROBIĆ?
1. LUKIER Z BIAŁKIEM JAJA
Długo nie mogłam się przekonać do zrobienia lukru z użyciem surowego białka (wiadomo, Salmonella i inne drobnoustrojstwa). Jeśli jednak macie jajka z pewnego źródła, nie są uszkodzone, stare czy popękane, a przed użyciem dobrze je umyjecie i wyparzycie we wrzątku – raczej nic złego Wam nie grozi. (Zawsze można też ubić białka w misce umieszczonej nad parą wodną ;)Lukier z białka jest zdecydowanie najtrwalszy, po zaschnięciu jest twardy i odporny na uszkodzenia. Jest też idealnie biały, nie prześwituje i nie rozlewa się na boki. Można nim czarować naprawdę misterne wzorki :)
1 szklanka cukru pudru
1 białko jaja
sok z cytryny (wg uznania)
szczypta soli
Jajko dokładnie myjemy a następnie wyparzamy (wkładając je na ok 20 sekund do szklanki z wrzątkiem). Osuszamy i wbijamy białko do miski. Ubijamy mikserem aż powstanie piana, następnie stopniowo dodajemy cukier ubijając na małych obrotach miksera. Do masy dodajemy mniej lub nieco więcej soku z cytryny w zależności od pożądanej konsystencji. (typowo lukier powinien być jak gęsta śmietana- upuszczona na powierzchnię kropelka lukru nie powinna się ona rozpłynąć). Cytrynę możemy pominąć i regulować gęstość ilością dosypywanego cukru.
2. SZYBKI LUKIER BEZ BIALEK
Lukier bez użycia białka nie wyjdzie juz tak idealnie mleczny, pozostanie lekko prześwitujący, łatwiej się też kruszy. Nadal jednak można z powodzeniem dekorować nim ciacha, no i jest gotowy w pół minuty! Jeśli nie chcecie by lukier pękał – można dodać do niego ok 1/3 łyżeczki oliwy z oliwek/oleju . Jeśli zaś dodacie odrobinę skrobi ziemniaczanej – zgęstnieje.
PODSTAWOWY
1-1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
CYTRYNOWY
1-1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny (ew. pomarańczy)
KOKOSOWY
1-1,5 szklanki szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka kokosowego
ŚMIETANKOWY
1-1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki płynnej śmietanki 30% / mleka (najlepiej 3,2%)
Do miseczki wsypujemy cukier i stopniowo dodajemy płyn mieszając energicznie łyżką/widelcem/rózgą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
DODATKI:
-aromat waniliowy, migdałowy lub inny
-ziarenka z 1 laski wanilii
-gotowy barwnik spożywczy lub naturalne barwniki: np. sok z wiśni/ porzeczki/ buraka/ kurkuma/ kakao
CZYM DEKORUJEMY?
Jeśli macie możliwość, możecie zaopatrzyć się w specjalne plastikowe buteleczki, metalowe końcówki i tubki do dekoracji/rękaw papierniczy.
Domowy, szybszy, tańszy i równie skuteczny sposób to:
– najwygodniej: plastikowa torebka śniadaniowa (wlewamy lukier, i minimalnie ścinamy nożyczkami róg by uzyskać ok 1mm otworek)
– mniej wygodnie ale też ok : kawałek woskowanego papieru do pieczenia (papier zwijamy w rożek z malutką dziurką na końcu, spinamy od góry np zszywaczem lub spinaczem, ew sklejamy tutkę taśmą i wypelniamy lukrem)
JAK DEKORUJEMY?
Najlepiej przygotować sobie lukier o dwóch gęstościach . Gęstszy – do konturów i detali oraz rzadszy – którym łatwiej wypełnimy środek piernika.
Źródło:http://thefoodtime.com/portfolio/5-sposobow-na-domowy-lukier