Wykonanie
*zdobienie lukremJAK ZROBIĆ?1.
LUKIER Z
BIAŁKIEM JAJADługo nie mogłam się przekonać do zrobienia lukru z użyciem
surowego białka (wiadomo, Salmonella i inne drobnoustrojstwa). Jeśli jednak macie
jajka z pewnego źródła, nie są uszkodzone, stare czy popękane, a przed użyciem dobrze je umyjecie i wyparzycie we wrzątku – raczej nic złego Wam nie grozi. (Zawsze można też ubić
białka w misce umieszczonej nad parą
wodną ;)
Lukier z
białka jest zdecydowanie najtrwalszy, po zaschnięciu jest twardy i odporny na uszkodzenia. Jest też idealnie biały, nie prześwituje i nie rozlewa się na boki. Można nim czarować naprawdę misterne wzorki :)1 szklanka
cukru pudru1
białko jajasok z cytryny (wg uznania)szczypta
soliJajko dokładnie myjemy a następnie wyparzamy (wkładając je na ok 20 sekund do szklanki z wrzątkiem). Osuszamy i wbijamy
białko do miski. Ubijamy mikserem aż powstanie piana, następnie stopniowo dodajemy
cukier ubijając na małych obrotach miksera. Do masy dodajemy mniej lub nieco więcej
soku z cytryny w zależności od pożądanej konsystencji. (typowo
lukier powinien być jak gęsta
śmietana- upuszczona na powierzchnię kropelka lukru nie powinna się ona rozpłynąć).
Cytrynę możemy pominąć i regulować gęstość ilością dosypywanego
cukru.2. SZYBKI
LUKIER BEZ BIALEK
Lukier bez użycia
białka nie wyjdzie juz tak idealnie
mleczny, pozostanie lekko prześwitujący, łatwiej się też kruszy. Nadal jednak można z powodzeniem dekorować nim ciacha, no i jest gotowy w pół minuty! Jeśli nie chcecie by
lukier pękał – można dodać do niego ok 1/3 łyżeczki
oliwy z oliwek/oleju . Jeśli zaś dodacie odrobinę
skrobi ziemniaczanej – zgęstnieje.PODSTAWOWY1-1,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
wodyCYTRYNOWY1-1,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny (ew.
pomarańczy)
KOKOSOWY1-1,5 szklanki szklanka
cukru pudru2 łyżki
mleka kokosowegoŚMIETANKOWY1-1,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki płynnej
śmietanki 30% /
mleka (najlepiej 3,2%)Do miseczki wsypujemy
cukier i stopniowo dodajemy płyn mieszając energicznie łyżką/widelcem/rózgą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.DODATKI:-
aromat waniliowy,
migdałowy lub inny-ziarenka z 1
laski wanilii-gotowy
barwnik spożywczy lub naturalne barwniki: np. sok z wiśni/ porzeczki/ buraka/ kurkuma/
kakaoCZYM DEKORUJEMY?Jeśli macie możliwość, możecie zaopatrzyć się w specjalne plastikowe buteleczki, metalowe końcówki i tubki do dekoracji/rękaw papierniczy.Domowy, szybszy, tańszy i równie skuteczny sposób to:– najwygodniej: plastikowa torebka
śniadaniowa (wlewamy
lukier, i minimalnie ścinamy nożyczkami róg by uzyskać ok 1mm otworek)– mniej wygodnie ale też ok : kawałek woskowanego papieru do pieczenia (papier zwijamy w rożek z malutką dziurką na końcu, spinamy od góry np zszywaczem lub spinaczem, ew sklejamy tutkę taśmą i wypelniamy lukrem)JAK DEKORUJEMY?Najlepiej przygotować sobie
lukier o dwóch gęstościach . Gęstszy – do konturów i detali oraz rzadszy – którym łatwiej wypełnimy środek piernika.