Wykonanie
Niezastąpiony dekorator ciast, bab, pierniczków...
LUKIERlukier rzadki3 łyżki gorącej
wodysok z 1
cytryny1 szklanka
cukru pudrulukier gęsty2 łyżeczki
soku z cytryny1 i 1/2 szklanki
cukru pudrulukier królewski (bardzo gęsty)2 i 1/2 szklanki
cukru pudru1
białko1 łyżka
soku z cytrynyPrzygotowujemy
lukier rzadki i gęsty.
Cukier puder przesiewamy i ucieramy razem z
wodą i/lub
sokiem z cytryny- najlepiej w moździerzu.
Lukier powinien być gładki, bez grudek (
cukier między palcami ma być niewyczuwalny) i lśniący. Jego gęstość regulujemy
cukrem pudrem (jeśli jest za rzadki) lub odrobiną (!!!) wody/soku z
cytryny (jeśli za gęsty).
Lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki i dość szybko zastygać.Zamiast
soku z cytryny, czy
wody można wykorzystać
alkohol (np.
koniak,
likier migdałowy,
likier czekoladowy). Do lukru można dodać również
barwniki spożywcze, by uzyskać dowolny kolor.Rzadki
lukier rozprowadzamy pędzelkiem na ciasteczkach, babkach, ciastach.Przygotowujemy
lukier królewski.W misce umieszczamy
białko,
sok z cytryny i
cukier puder. Miksujemy całość mikserem na wolnych obrotach, tak aby powstał gęsty
lukier.
Cukier musi się całkowicie rozpuścić.Z lukru gęstego i bardzo gęstego możemy tworzyć dowolne wzorki (dla których tłem może być
lukier rzadki).
Lukier gęsty/królewski umieszczamy w woreczku strunowym i blokujemy go za pomocą klipsa. Odcinamy róg woreczka. Wyciskamy
lukier wprost na nasz wypiek.