Wykonanie
Notka powstała pod wpływem chwili, ponieważ wiele osób się pyta o dekoracje
cukrowe, którymi dekoruję ciasta. Można je kupić w supermarketach, można je zrobić domowym sposobem - z lukru królewskiego (tak, tego samego, którym dekorujecie często pierniczki i
ciastka). Plusem domowych jest nieskończona liczba możliwości i szeroka paleta kolorów, więc możemy przygotować dekoracje na praktycznie każdą okazję. Nie tylko kwiatki, jakie ja prezentuję na zdjęciach, choć one są chyba najłatwiejsze :). Jeśli zabierzecie się za nie w ciągu kolejnych 3 dni, zdążycie jeszcze wysuszyć je przed świętami. Polecam!
Lukier królewski (
royal icing):2
białka (ze średniej wielkości
jajek, ok. 33 g każde
białko)3 szklanki
cukru pudru (przesianego)opcjonalnie - odrobina barwnikaW misie miksera utrzeć
białka z
cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać kilka kropel
wody, jeśli zbyt rzadka, wiecej
cukru pudru.By wykonać ozdoby
cukrowe, do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką w kształcie gwiazdki (różne przykłady tylek 'star' Wiltona) nałożyć gotowego lukru. Wyciskać nieduże kwiatki na folię aluminiową, na środek każdej z nich kłaść
cukrową perełkę. Odłożyć do wysuszenia na 24 h (lub krócej/dłużej w zależności od ilości dodanego
cukru pudu w stosunku do
białka).Można przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy.Uwaga: podobnie jak przy dekoracji pierniczków lub
ciastek trzeba
mieć świadomość, że surowe
jajka niosą ze sobą ryzyko salmonelli. Bezpieczniejsze jest więc używanie ich substytutu, czyli
białka w proszku.
Lukier królewski z
białka w proszku:4 łyżki
białka w proszkuok. 115 ml
wody450 g
cukru pudru (przesianego)opcjonalnie - odrobina barwnika
Białko w proszku zmiksować z
wodą do uzyskania pianki. Dodać
cukier puder i zmiksować. Dalej jak w przepisie powyżej.Życzę pięknych i udanych dekoracji!