Wykonanie
Przepis dla wszystkich, którzy chcą przygotować pyszne ciasto
czekoladowe, a przy tym nie wydać za dużo. Ciasto to znane jest również pod nazwą Gâteau au Chocolat i było przygotowane w filmie "
Czekolada".Jeżeli pragniecie przygotować to ciasto dla bliskiej Waszemu
sercu osoby, polecam wydać trochę więcej na dobrą
czekoladę, bo to główny składnik ciasta i to jej aromat będzie efektem końcowym wypieku.
Ilość składników na 8 porcji.Składniki:*2 tabliczki
czekolady mlecznej*3
jajkaPrzygotowanie:
Czekoladę łamię na kawałki, wrzucam do miski i rozpuszczam w kąpieli
wodnej.W czasie, gdy
czekolada się topi, oddzielam
żółtka od
białek.
Białka umieszczam w wysokiej misce i ubijam je mikserem do sztywności.Gdy
czekolada się rozpuści, ściągam ją z kąpieli
wodnej i zostawiam do wystygnięcia (ma być cały czas plynna).Do wystudzonej
czekolady wrzucam
żółtka i mieszam je razem trzepaczką do połączenia.Następnie wkładam 1/3 ubitych
białek do masy czekoladowej i mieszam je delikatnie szpatułką.Piekarnik nagrzewam do 170 st. C.Do masy ciasta przekladam kolejno po 1/3 ubitych
białek, za każdym razem delikatnie mieszając, aż do połączenia składników.Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wykładam papierem do pieczenia.Wlewam do formy ciasto
czekoladowe i kilku krotnie uderzam formą z zawartością, aby pozbyć się zbędnego powietrza.Ciasto piekę 15-20 min, do suchego patyczka.Przed podaniem studzę je na kratce i obsypuję
cukrem pudrem.Smacznego!