Wykonanie
Jak dekorowanie pierniczków to tylko lukrem królewskim :) Jest idealny do misternych, ażurowych dekoracji i bardzo trwały -
ciasteczka nim udekorowane można przechowywać przez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia
surowego białka, można je zastąpić
wodą odsączoną z
ciecierzycy konserwowej.
Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na
białku. Polecam :)
1
białko (z dużego
jajka)200-300 g przesianego
cukru pudru *kilka kropel
soku z cytryny (bez pestek i miąższu)* W zależności od wagi
białka. Przyjmuje się, że na każde 10 g
białka powinno przypadać 50 g
cukru pudru (jeśli
białko waży 40 g dodajemy 200 g
cukru pudru).Przygotowanie:
Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, następnie oddzielić
białko od
żółtka i zacząć ubijać za pomocą miksera.Gdy tylko
białko zacznie się pienić stopniowo dosypywać przesiany
cukier puder, dodać kilka kropel
soku z cytryny i miksować na najniższych obrotach ok. 10-15 min. do uzyskania śnieżnobiałej, lśniącej masy bez grudek.Ważne, by na początku nie ubić za bardzo
białka, a na późniejszym etapie nie ubijać masy na wyższych obrotach - masa nie może być napowietrzona, by
lukier się nie rwał podczas wyciskania.Jeśli
lukier wyjdzie zbyt rzadki - dodać więcej
cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - po kropelce
soku z cytryny. Idealna konsystencja lukru: nie spływa z rózgi, ale też nie jest zupełnie sztywny.
Jeśli
lukier ma służyć tylko do wyciskania wzorów na ciasteczkach, obrysowywania konturów
ciasteczek to już jest gotowy. Należy go przełożyć do foliowego worka cukierniczego (wcześniej zabarwić na pożądany kolor), odciąć końcówkę i dekorować
ciasteczka.
Jeśli jednak chcecie pokryć całe
ciasteczka lukrem, proponuję podzielić
lukier na dwie porcje. Jedną (gęstą) przełożyć do foliowego worka cukierniczego, drugą delikatnie rozrzedzić kilka kroplami
soku z cytryny. Odrobinę rzadszym lukrem zdecydowanie łatwiej wypełnić wszelkie kontury. Po wyciśnięciu rzadkiego lukru można go rozprowadzić na powierzchni
ciasteczka za pomocą końcówki worka cukierniczego lub wykałaczki.
Do rozmazania konturów używamy małego pędzelka: maczamy go w wodzie, odciskamy z nadmiaru
wody i rozprowadzamy
lukier.------------------------------------------------------------------3 łyżki (1 łyżka = 15 g) schłodzonej
wody z puszki po
ciecierzycy konserwowej (3-składnikowej:
ciecierzyca,
woda,
sól)225 g przesianego
cukru pudrukilka kropel
soku z cytryny (bez pestek i miąższu)Przygotowanie:
Wodę po
ciecierzycy wlać do misy miksera, dodać przesiany
cukier puder i kilka kropel
soku z cytryny. Miksować na najniższych obrotach ok. 20-25 min. do uzyskania białej, lśniącej masy bez grudek. Zajmuje to więcej czasu niż ubijanie lukru na
białku, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.Pozostałe rady analogicznie do powyższego przepisu.