Wykonanie
Ozdabianie pierniczków to niewątpliwie jedna z przyjemniejszych i najbardziej relaksujących czynności w okresie przygotowania do Świąt. Kiedyś nie lubiłam pierników, a teraz odkąd piekę je sama, po prostu je uwielbiam. Przygotowane pierniczki najchętniej ozdabiam
białym lukrem na bazie
białek i
cukru pudru, wówczas wyglądają najładniej. Można przygotować także inne warianty kolorystyczne z użyciem
barwników spożywczych. Jeśli obawiacie się
surowego białka, przed przygotowaniem lukru umyjcie
jajko pod bieżącą
wodą, następnie zanurzcie na 5 sekund w gorącej wodzie i ponownie wyszorujcie pod bieżącą
wodą.
Składniki:1
białkoponad 1 szklanka
cukru pudruszczypta
soliopcjonalnie
sok z cytrynyPrzygotowanie:
Białko ubijamy delikatnie mikserem ze szczyptą
soli, aby się lekko spieniło.
Cukier puder przesiewamy, aby nie miał grudek i ucieramy razem z
białkiem. Uwaga! Masę ucieramy, a nie ubijamy przez około 15 minut. Gotowy
lukier będzie lśniący i gładki, bez wyczuwalnych drobinek
cukru. Dobrze przygotowany
lukier jest biały i gęsty, swoją konsystencją przypomina
śmietanę.Jeśli
lukier jest zbyt rzadki, to będzie spływał z pierniczków, aby temu zapobiec dodajemy więcej
cukru pudru i ponownie ucieramy. Gdy
lukier jest zbyt gęsty, będzie się kruszył i odpadał, więc dodajemy kilka kropel
wody lub
soku z cytryny.Do gotowego lukru możemy dodać kilka kropel esencji waniliowej lub
soku z cytryny, aby nadać mu smaku, pamiętając o jednoczesnym zwiększeniu ilości
cukru. Świetną sprawą podczas lukrowania są także
barwniki spożywcze, które pozwolą uzyskać dowolny kolor. Od siebie polecam barwniki w żelu lub w proszku.Niezużyty
lukier przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniczku, aby nie wysechł.Powodzenia w lukrowaniu!
Zobacz także:Pierniczki dla spóźnialskich (bez leżakowania)Lebkuchen