Wykonanie

Święta bez makowca? Chyba, że zamiast niego jest sernik – wtedy tak. W tym roku stanęło na makowcu. Po cichutku sobie marzyłam, że przyjdzie kiedyś taki dzień, kiedy upiekę super-makowca, zawijanego,
drożdżowego, którego się będzie kroić w plasterki, z dużą ilością
maku. Tylko to ostatnie mi nie wyszło, ale dzięki temu następnym razem dam go więcej. Nie wiedziałam, czy jak dam za dużo to czy makowiec nie pęknie w piekarniku, ale nie – po prostu nie trzeba go tykać jak jest już w środku. Podana w przepisie ilość
maku jest taka, której użyłam. Jeśli chcecie go więcej,
dajcie go co najmniej dwa
razy więcej.

Z podanych składników wychodzą cztery zwykłe lub dwa wielkie zawijańce. Mam na myśli naprawdę duże, aż za duże – dlatego lepiej robić 4.Przepis znaleziony u Ewy Aszkiewicz w książce Kuchnia polska. Ciasta i desery .

Składniki – na 4 zwykłe makowce lub 2 wielkie:3 szklanki
maki tortowejpół szklanki
cukru pudru15 dag
masła (3/5 kostki)2
żółtka1 całe
jajkopół szklanki
mleka4 dag świeżych lub 2 dag
suszonych drożdżyszczypta
solibiałko do smarowania,
lukier (gotowy lub zrobiony samemu - tu potrzeba
cukru pudru i
białka), kilka
bakalii na wierzchmasa makowa – zrobiona samodzielnie lub kupiona gotowa –850 g

Przygotowanie:W mikserze ucieramy
masło z
cukrem. Gdy stanie się puszyste i jednolite, stopniowo dodajemy, cały c zas mieszając, całe
jajko,
żółtka,
sól,
drożdże rozkrusz i wymieszaj z łyżką ciepłego
mleka (jeśli suche – dodaj je za chwilę razem z
mąką) i pozostałe
mleko. Gdy składniki się połączą, przesiewamy
mąkę przez sito (jeśli używamy suchych
drożdży, wsypujemy je do
maki po przesianiu). Utarte ciasto wykładamy na podsypaną
mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy (nie dłużej niż 8 minut). Nakrywamy lnianą ściereczką, pozostawiamy w ciepłym miejscu do dwukrotnego wyrośnięcia.Dzielimy na 2 równe części, wałkujemy niezbyt grube prostokąty, smarujemy lekko spienionym
białkiem , nakładamy równa warstwę
maku, zwijamy, końce zlepiamy, kroimy makowce na pół i zawijamy końce jeszcze raz – tak, żeby z jednego powstały dwa mniejsze. Ciasto urośnie w piekarniku i jeden rulon będzie po prostu za duży. Układamy na dwóch blachach wyłożonych pergaminem, odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wstawiamy do niezbyt nagrzanego piekarnika nastawionego do 160 o C na pół godziny, po tym czasie podnosimy temperaturę do 200 o C i pieczemy aż do zrumienienia – mi zajęło to jakieś 15 minut. Piekarnik musi być ustawiony na grzanie od góry i od dołu –
broń boże tylko od dołu, bo spód będzie spalony.Ciepłe ciasto wykładamy na stolnicę lub duży talerz, oprószamy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Lukier robi się na trzy sposoby:mieszamy
białko z
cukrem pudrem, dosypując
cukier puder aż do uzyskania pożądanej konsystencjido
cukru pudru wlewamy po łyżeczce
soku z cytryny lub
wody, aż będzie tak gęsty, jak chcemyzamiast
soku z cytryny można użyć
soku owocowego o intensywnym kolorze (np. malinowy,
pomarańczowy) – wtedy
lukier będzie kolorowyWierzch makowców posypujemy
bakaliami, kiedy
lukier jeszcze nie zastygł, tak, żeby
bakalie się do niego przyczepiły.


Jean Jacques Sempe & Rene Goscinny - Nowe przygody Mikołajka