ßßß
for english scroll downBabeczki: (ok 15 sztuk)przepis nieco zmieniony, lecz wzorowany na babeczkach loveandcupcakesblog .1 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki wiórków kokosowych2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki solonego masła w temperaturze pokojowej (jeśli używasz zwykłego - dodaj szczyptę soli do ciasta)1 szklanka cukru3 jajkanasiona z 1/2 laski wanilii1/2 szklanki mleczka kokosowego1/2 szklanki mlekaPiekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza.W misce wymieszaj mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.Mikserem ubij masło aż będzie puszyste. Następnie dodaj cukier i ubijaj na średnich obrotach ok 2 min. Po kolei dodawaj po jednym jajku, następnie nasiona wanilii oraz mleczko kokosowe i mleko krowie. Mieszaj do czasu aż składniki się połączą a masa będzie puszysta.Masę nakładaj do foremek, do 3/4 wysokości. Piec przez ok 20 min.Krem/lukier:przepis nieco zmieniony, lecz wzorowany na cookingclassy .3/4 szklanki solonego masła (jeśli używasz zwykłego - dodaj szczyptę soli do masy)otarta skórka z 1 cytryny2 1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki świeżego soku z cytryny1 łyżka śmietany kremówkiMikserem ubij masło ze skórką cytrynową do czasu aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj 1 szklankę cukru pudru, sok z cytryny i śmietanę. Następnie nadal miksując dodaj pozostały cukier puder. Ubijaj jeszcze ok 4-5 min do czasu aż składniki się dobrze połączą a masa będzie puszysta.Smacznego! :)
Cupcakes: (recipe for about 15 cupcakes)recipe slightly changed, but based on loveandcupcakesblog .1 1/2 cups flour1/2 cup coconut flakes2 1/4 tsp baking powder3/4 cup salted butter - room temperature (if you are using unsalted - add a pinch of salt to the dough)1 cup sugar3 eggsseeds from 1/2 split vanilla bean1/2 cup coconut milk1/2 cup milkPreheat the oven to 175 degrees.In a bowl, mix flour, coconut flakes and baking powder.With an electric mixer, beat butter until fluffy. Then add the sugar and whisk on medium speed for about 2 minutes. Add eggs, one by one. Next, add vanilla seeds and half of the flour mixture. Add coconut milk and milk. Add remaining flour mixter. Mix until blended and fluffy.Divide batter among muffin cups to 3/4 of their height. Bake for about 20 minutes.Frosting:recipe slightly changed, but based on cookingclassy .3/4 cup salted butter (if using unsalted - add a pinch of salt to the frosting)zest of 1 lemon2 1/2 cups powdered sugar2 Tbsp fresh lemon juice1 Tbsp heavy creamWith an electric mixer, beat butter with lemon zest until it gets almost white and fluffy. Add 1 cup of powdered sugar, lemon juice and cream. Then, while still mixing, add the remaining powdered sugar. Beat still about 4-5 minutes until the ingredients combine well and the mixture is fluffy.Bon Appetit! :)