Wykonanie
Uwielbiam ten moment, kiedy kończysz egzaminy i zdajesz sobie sprawę z tego jak nagle dużo masz wolnego czasu. Razem z Camillą, moją koleżanką z Włoch, skończyłyśmy już sesje, natomiast reszta naszych znajomych nadal musi się uczyć. Dlatego też nie wiedząc jak zagospodarować ten wolny czas postanowiłyśmy upiec babeczki dla poprawienia humoru Sofii i Giulii. Babeczki mają delikatny smak
kokosa, co
daje w połączeniu z
cytrynowym kremem połączenie idealne. Smak jest doskonały, jednak musimy popracować więcej nad manualnymi zdolnościami ozdabiania, bo rezultat obecnego dekoratorstwa możecie ocenić po zdjęciach. :)Once in a while, there is this amazing
time when you're done with your exams and you realize how much free
time do you have. With Camilla, my Italian friend we're done for this semester in Lund, and since our other friends still need to study we
came up with the idea of baking those amazing cupcakes, to
make Sofia and Giulia feel better and for us to fill the amount of free
time we have now. Cupcake has a light taste of coconut, and the combination with lemon frosting just taste delicious. We have to though, work on our decorating skills, because right now, as you can see, they look definitely like
home-made cupcake.
KOKOSOWE BABECZKI Z
CYTRYNOWYM KREMEM ||

for english scroll downBabeczki: (ok 15 sztuk)przepis nieco zmieniony, lecz wzorowany na babeczkach loveandcupcakesblog .1 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki solonego
masła w temperaturze pokojowej (jeśli używasz zwykłego - dodaj szczyptę
soli do ciasta)1 szklanka
cukru3
jajkanasiona z 1/2
laski wanilii1/2 szklanki
mleczka kokosowego1/2 szklanki
mlekaPiekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza.W misce wymieszaj
mąkę,
wiórki kokosowe i
proszek do pieczenia.Mikserem ubij
masło aż będzie puszyste. Następnie dodaj
cukier i ubijaj na średnich obrotach ok 2 min. Po kolei dodawaj po jednym
jajku, następnie nasiona
wanilii oraz
mleczko kokosowe i
mleko krowie. Mieszaj do czasu aż składniki się połączą a masa będzie puszysta.Masę nakładaj do foremek, do 3/4 wysokości. Piec przez ok 20 min.Krem/lukier:przepis nieco zmieniony, lecz wzorowany na cookingclassy .3/4 szklanki solonego
masła (jeśli używasz zwykłego - dodaj szczyptę
soli do masy)otarta skórka z 1
cytryny2 1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki świeżego
soku z cytryny1 łyżka
śmietany kremówkiMikserem ubij
masło ze
skórką cytrynową do czasu aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj 1 szklankę
cukru pudru,
sok z cytryny i
śmietanę. Następnie nadal miksując dodaj pozostały
cukier puder. Ubijaj jeszcze ok 4-5 min do czasu aż składniki się dobrze połączą a masa będzie puszysta.Smacznego! :)

Cupcakes: (recipe for about 15 cupcakes)recipe slightly changed, but based on loveandcupcakesblog .1 1/2 cups
flour1/2 cup coconut flakes2 1/4 tsp baking powder3/4 cup salted butter - room temperature (if you are using unsalted - add a pinch of salt to the dough)1 cup sugar3 eggsseeds from 1/2 split vanilla bean1/2 cup coconut milk1/2 cup milkPreheat the oven to 175 degrees.In a bowl, mix
flour, coconut flakes and baking powder.With an electric mixer, beat butter until fluffy. Then add the sugar and
whisk on medium speed for about 2 minutes. Add eggs, one by one. Next, add vanilla seeds and half of the
flour mixture. Add coconut milk and milk. Add remaining
flour mixter. Mix until blended and fluffy.Divide batter among muffin cups to 3/4 of their height. Bake for about 20 minutes.Frosting:recipe slightly changed, but based on cookingclassy .3/4 cup salted butter (if using unsalted - add a pinch of salt to the frosting)zest of 1 lemon2 1/2 cups powdered sugar2 Tbsp fresh lemon juice1 Tbsp heavy creamWith an electric mixer, beat butter with lemon zest until it gets almost white and fluffy. Add 1 cup of powdered sugar, lemon juice and cream. Then, while still mixing, add the remaining powdered sugar. Beat still about 4-5 minutes until the ingredients combine well and the mixture is fluffy.Bon Appetit! :)