ßßß Cookit - przepis na Kokosowe babeczki z cytrynowym kremem || Coconut cupcakes with lemon frosting

Kokosowe babeczki z cytrynowym kremem || Coconut cupcakes with lemon frosting

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten moment, kiedy kończysz egzaminy i zdajesz sobie sprawę z tego jak nagle dużo masz wolnego czasu. Razem z Camillą, moją koleżanką z Włoch, skończyłyśmy już sesje, natomiast reszta naszych znajomych nadal musi się uczyć. Dlatego też nie wiedząc jak zagospodarować ten wolny czas postanowiłyśmy upiec babeczki dla poprawienia humoru Sofii i Giulii. Babeczki mają delikatny smak kokosa, co daje w połączeniu z cytrynowym kremem połączenie idealne. Smak jest doskonały, jednak musimy popracować więcej nad manualnymi zdolnościami ozdabiania, bo rezultat obecnego dekoratorstwa możecie ocenić po zdjęciach. :)
Once in a while, there is this amazing time when you're done with your exams and you realize how much free time do you have. With Camilla, my Italian friend we're done for this semester in Lund, and since our other friends still need to study we came up with the idea of baking those amazing cupcakes, to make Sofia and Giulia feel better and for us to fill the amount of free time we have now. Cupcake has a light taste of coconut, and the combination with lemon frosting just taste delicious. We have to though, work on our decorating skills, because right now, as you can see, they look definitely like home-made cupcake.
KOKOSOWE BABECZKI Z CYTRYNOWYM KREMEM ||
for english scroll down
Babeczki: (ok 15 sztuk)
przepis nieco zmieniony, lecz wzorowany na babeczkach loveandcupcakesblog .
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki solonego masła w temperaturze pokojowej (jeśli używasz zwykłego - dodaj szczyptę soli do ciasta)
1 szklanka cukru
3 jajka
nasiona z 1/2 laski wanilii
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 szklanki mleka
Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza.
W misce wymieszaj mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.
Mikserem ubij masło aż będzie puszyste. Następnie dodaj cukier i ubijaj na średnich obrotach ok 2 min. Po kolei dodawaj po jednym jajku, następnie nasiona wanilii oraz mleczko kokosowe i mleko krowie. Mieszaj do czasu aż składniki się połączą a masa będzie puszysta.
Masę nakładaj do foremek, do 3/4 wysokości. Piec przez ok 20 min.
Krem/lukier:
przepis nieco zmieniony, lecz wzorowany na cookingclassy .
3/4 szklanki solonego masła (jeśli używasz zwykłego - dodaj szczyptę soli do masy)
otarta skórka z 1 cytryny
2 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka śmietany kremówki
Mikserem ubij masło ze skórką cytrynową do czasu aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj 1 szklankę cukru pudru, sok z cytryny i śmietanę. Następnie nadal miksując dodaj pozostały cukier puder. Ubijaj jeszcze ok 4-5 min do czasu aż składniki się dobrze połączą a masa będzie puszysta.
Smacznego! :)
Cupcakes: (recipe for about 15 cupcakes)
recipe slightly changed, but based on loveandcupcakesblog .
1 1/2 cups flour
1/2 cup coconut flakes
2 1/4 tsp baking powder
3/4 cup salted butter - room temperature (if you are using unsalted - add a pinch of salt to the dough)
1 cup sugar
3 eggs
seeds from 1/2 split vanilla bean
1/2 cup coconut milk
1/2 cup milk
Preheat the oven to 175 degrees.
In a bowl, mix flour, coconut flakes and baking powder.
With an electric mixer, beat butter until fluffy. Then add the sugar and whisk on medium speed for about 2 minutes. Add eggs, one by one. Next, add vanilla seeds and half of the flour mixture. Add coconut milk and milk. Add remaining flour mixter. Mix until blended and fluffy.
Divide batter among muffin cups to 3/4 of their height. Bake for about 20 minutes.
Frosting:
recipe slightly changed, but based on cookingclassy .
3/4 cup salted butter (if using unsalted - add a pinch of salt to the frosting)
zest of 1 lemon
2 1/2 cups powdered sugar
2 Tbsp fresh lemon juice
1 Tbsp heavy cream
With an electric mixer, beat butter with lemon zest until it gets almost white and fluffy. Add 1 cup of powdered sugar, lemon juice and cream. Then, while still mixing, add the remaining powdered sugar. Beat still about 4-5 minutes until the ingredients combine well and the mixture is fluffy.
Bon Appetit! :)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2015/05/kokosowe-babeczki-z-cytrynowym-kremem.html