Pin ItSzybkie i proste danie. Efekt końcowy jest zawsze uzależniony od tego co mamy akurat w lodówce i od tego jakiego sosu użyjemy do naszego dania.Składniki:2 piersi kurczaka pokrojone w kawałki1 spora cebula pokrojona w kawałki1 dorodna marchewka pokrojona w paski3 garści kapusty pekińskiej pokrojonej w paski1/2 puszki kiełków sojowych1/2 puszki pędów bambusaparę grzybków Mun uprzednio namoczonych i pokrojonych w paski2-centymetrowym kawałek świeżego posiekanego imbirusos sojowy jasnyolej sezamowyolej do smażenia1/2 dużego opakowania makaronu ryżowegoMarynata:2 łyżki oleju sojowego1 łyżka oleju1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki cukr uWykonanie:Składniki marynaty dokładnie mieszamy i dodajemy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy woka i smażymy pierś przez 10 min, odkładamy ją z powrotem do miski. Na woka wrzucamy imbir, cebulę, bambus i grzybki. Smażymy parę minut po czym dodajemy pozostałe składniki warzywne, sos sojowy, a na koniec wrzucamy mięso i smażymy chwilę, aby aromaty się połączyły. Przyprawiamy paroma kroplami oleju sezamowego.W międzyczasie przygotowujemy makaron: zalewamy go w misce wrzącą wodą i zostawiamy na 4-5 minut, po czym odcedzamy.Uwaga* Zamiennie możemy użyć makaronusojowego. Do sosu sojowego możemy też dodać inne sosy, np. ostry chili, sojowy sosgrzybowy.