Wykonanie
Uwielbiamy chińszczyznę. Po pierwsze jest smaczna, a po drugie zdrowa. No i najważniejsze takie danie przygotujemy w kilkanaście minut (nie licząc marynowania). Przepis dodaję do akcji Z Widelcem po Azji .
Składniki:1
pierś z kurczaka1 opakowanie
makaronu ryżowego z tapioką2
marchewki10 liści
kapusty pekińskiej1
cebulabiały kawałek
pora2 - 3 łyżki chińskiej mieszanki
kiełkówsól,
pieprz4 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
cukruolejWykonanie:
Sos sojowy i
cukier mieszamy w misce.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do
sosu sojowego, mieszamy i marynujemy w lodówce przez 2 godziny (lub zostawiamy na noc).
Kapustę myjemy i siekamy.
Marchew obieramy i kroimy w słupki.
Cebulę kroimy w piórka, a
pora na plasterki. Na odrobinie
oleju podduszamy
cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy (możemy robić to w woku).
Pierś z kurczaka smażymy (razem z
sosem sojowym) na drugiej patelni. W
między czasie przygotowujemy
makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy pierś jest gotowa, a warzywa podduszone, łączymy wszystko na jednej patelni (lub w woku). Dodajemy
kiełki, mieszamy i chwilę dusimy razem. Dodajemy gotowy
makaron, mieszamy i ponownie przez moment razem podsmażamy. Podajemy natychmiast./wydrukuj przepis/