Pin ItZaczął się sezon na rabarbar ! Pora więc wypróbować nowy przepis na ciacho znaleziony na blogu Pozytywne żywienie . Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania.Składniki:4 jajka1/2 szklanki cukru50 g miękkiego masła3/4 szklanki jogurtu naturalnego1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki mąki pszennej razowejstarta skórka ze sparzonej cytryny3 łodygi rabarbaru3 łyżeczki wiórków kokosowychcukier puder do posypaniaWykonanie:W misce ucieramy masło ma puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę, skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy 26 cm), posypujemy kokosem i układamy pokrojony w kawałki rabarbar.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut.Wierzch posypujemy cukrem pudrem.