Wykonanie
Pin It

J ak
pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na
śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc
śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej
ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z
czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-).

Domowe rolmopsy z
paprykąCzas przygotowania: 30 minut + czas marynowaniaSkładniki:6
filetów śledziowych1/2
czerwonej papryki1
cebulapieprz czarnywykałaczkiZalewa2/3 szklanki
wody1/3 szklanki
octu 10%1/2 łyżeczki białej
gorczycy2
listki laurowekilka ziarenek
ziela angielskiego2 łyżki
olejuWykonanie:W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem.
Paprykę kroimy w paseczki.Na filecie układamy
cebulę, paseczki
papryki,
pieprzymy i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.