ßßß
Polecam Wam też paprykę marynowaną wg moich przepisów: łagodną i w mocniejszej marynacie .Podaję proporcje na 5 kg papryki (waga po obraniu).Składniki na 9 słoików ok. 600 ml:2,5 kg czerwonej papryki1,25 kg żółtej papryki1,25 kg pomarańczowej paprykiziele angielskiepieprz czarny ziarnistyliście laurowegorczyca biała w ziarnachZalewa:3 litry wody1,5 szklanki octu 10%2 i 1/4 szklanki cukru1,5 szklanki oleju4,5 łyżeczki soli1. Papryki blanszujemy tzn. gotujemy ok. 2 minuty i przelewamy zimną wodą. Przy czym u mnie blanszowanie czerwonej papryki, która nie była zbyt mięsista sprawiło, że jest nieco zbyt miękka, więc obgotowujemy lub nie w zależnie od mięsistości papryki. Takie blanszowanie na pewno pomaga „upychać” ją do słoików.2. Do każdego wcześniej wyparzonego słoika wkładamy po 1 zielu angielskim, 2 ziarnach pieprzu, 1 liściu laurowym i 1/4 łyżeczki gorczycy. Wkładamy paprykę.3. Zagotowujemy zalewę i zalewamy nią paprykę z przyprawami. Tak jak pisze u siebie Kasia, przed każdym nabraniem kolejnej łyżki zalewy należy dobrze zamieszać, albowiem olej tworzy warstwę na jej wierzchu.
4. Słoiki od razu zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.