Wykonanie
Kochani!Wróciłam do domu – w zanadrzu mam mnóstwo przepisów, których nie zdążyłam opublikować przed wyjazdem, a także wiele nowych pomysłów. Dzisiaj
papryka konserwowa wg przepisu Kasi z bloga Gotuję, bo lubię . Zaintrygował mnie dodatek
oleju do zalewy, musiałam wypróbować przepis. Zrobiłam ją równo miesiąc temu, dzisiaj otworzyłam jeden słoik i jestem nią zachwycona. Wprowadziłam kilka zmian do oryginalnego przepisu. Nie potrzebnie tylko blanszowałam
czerwoną paprykę przed włożeniem do słoików, bo jest teraz nieco zbyt miękka, ale smakuje cudownie

Polecam Wam też
paprykę marynowaną wg moich przepisów: łagodną i w mocniejszej marynacie .Podaję proporcje na 5 kg
papryki (waga po obraniu).Składniki na 9 słoików ok. 600 ml:2,5 kg
czerwonej papryki1,25 kg
żółtej papryki1,25 kg pomarańczowej
paprykiziele angielskiepieprz czarny ziarnisty
liście laurowegorczyca biała w ziarnachZalewa:3 litry
wody1,5 szklanki
octu 10%2 i 1/4 szklanki
cukru1,5 szklanki
oleju4,5 łyżeczki
soli1.
Papryki blanszujemy tzn. gotujemy ok. 2 minuty i przelewamy zimną
wodą. Przy czym u mnie blanszowanie
czerwonej papryki, która nie była zbyt mięsista sprawiło, że jest nieco zbyt miękka, więc obgotowujemy lub nie w zależnie od mięsistości
papryki. Takie blanszowanie na pewno pomaga „upychać” ją do słoików.2. Do każdego wcześniej wyparzonego słoika wkładamy po 1
zielu angielskim, 2 ziarnach
pieprzu, 1 liściu laurowym i 1/4 łyżeczki
gorczycy. Wkładamy
paprykę.3. Zagotowujemy zalewę i zalewamy nią
paprykę z
przyprawami. Tak jak pisze u siebie
Kasia, przed każdym nabraniem kolejnej łyżki zalewy należy dobrze zamieszać, albowiem
olej tworzy warstwę na jej wierzchu.

4. Słoiki od razu zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
