Wykonanie
Paprykę marynuję rokrocznie według sprawdzonego przepisu mojej Mamy. Smakuje nam wybornie i jest tak kusząca, że otwieramy słoiki następnego dnia po jej zrobieniu, bo jest już dobra. I tak jak z
ogórkami małosolnym i, nic innego nie wypada, jak tylko produkować, produkować.... kolejne jej partie :)
Składniki ( na 7 słoików o poj. 750 ml):3 kg
papryki o grubych ściankach na zalewę :2 l
wody300 - 500 ml
octu 10%8 łyżek
cukru3 łyżki
soli7
liści laurowych14 ziaren
ziela angielskiego14 ziaren
pieprzu czarnego3 łyżeczki
gorczycyWykonanie :Mieszamy składniki zalewy, gotujemy ok. 1 min i odstawiamy do ostudzenia.
Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Płuczemy ponownie i kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż.
Paprykę układamy w wyparzonych słoikach i dajemy w równych ilościach wyłowione z zalewy
przyprawy. Zalewamy przestudzona zalewą, tak aby pokryła całość
papryki. Słoiki zamykamy i pasteruyzujemy ok. 10 minut (od chwili zagotowania).
Polecam również :