ßßß Cookit - przepis na PAPRYKA MARYNOWANA

PAPRYKA MARYNOWANA

nazwa

Wykonanie

Paprykę marynuję rokrocznie według sprawdzonego przepisu mojej Mamy. Smakuje nam wybornie i jest tak kusząca, że otwieramy słoiki następnego dnia po jej zrobieniu, bo jest już dobra. I tak jak z ogórkami małosolnym i, nic innego nie wypada, jak tylko produkować, produkować.... kolejne jej partie :)
Składniki ( na 7 słoików o poj. 750 ml):
3 kg papryki o grubych ściankach na zalewę :
2 l wody
300 - 500 ml octu 10%
8 łyżek cukru
3 łyżki soli
7 liści laurowych
14 ziaren ziela angielskiego
14 ziaren pieprzu czarnego
3 łyżeczki gorczycy
Wykonanie :
Mieszamy składniki zalewy, gotujemy ok. 1 min i odstawiamy do ostudzenia. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Płuczemy ponownie i kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż. Paprykę układamy w wyparzonych słoikach i dajemy w równych ilościach wyłowione z zalewy przyprawy. Zalewamy przestudzona zalewą, tak aby pokryła całość papryki. Słoiki zamykamy i pasteruyzujemy ok. 10 minut (od chwili zagotowania).
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/10/PAPRYKA-MARYNOWANA.html