Wykonanie
Pin It
Jak już
pisałam wcześniej, grudzień to dla mnie czas
śledzia. Dziś do kolekcji
śledzi na moim blogu dołączą
śledź wiejski.
Śledź jest marynowany w
octowo-olejowej marynacie z dodatkiem przypraw i
cebuli.
Śledź wiejskiCzas przygotowania: 20 minut + czas marynowaniaSkładniki:5
filetów śledziowych2
cebule1 szklanka
wody2/3 szklanki
oliwy1/2 szklanki
octu 10%2 łyżeczki
cukru2
listki laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegokilka ziarenek
czarnego pieprzuWykonanie:Do garnuszka wlewamy
wodę, dodajemy
przyprawy i gotujemy przez kilka minut, aż
woda delikatnie zmieni kolor.
Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Dodajemy ją do zalewy i gotujemy przez 2 minuty,
cebula powinna być al dente. Następnie dodajemy
cukier,
ocet i
oliwę. Wszystko razem gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Filety kroimy w dzwonka i wkładamy je do zimnej zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Moj piękny stół